Podijeli članak

Sjeverna Koreja nazvala je "besmislenim" poziv američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona da pokaže kako je ozbiljna u pogledu odustajanja od svog nuklearnog oružja, čime je Pjongjang već drugi put u manje od tjedan dana kritizirao nekog američkog visokog dužnosnika.
 
Američki predsjednik Donald Trump rekao je da je otvoren za treći sastanak na vrhu sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom, no Bolton je u srijedu za Bloomberg News kazao kako najprije treba postojati "jasan pokazatelj da je Sjeverna Koreja donijela stratešku odluku o odustajanju od nuklearnog naoružanja".
 
"Bolton, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, u razgovoru za Bloomberg nadmašio je samoga sebe izjavivši takvu besmislicu", rekla je Choe Son-hui, zamjenica sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova, prenijela je državna novinska agencija KCNA.
 
"Zbog Boltonovog istupa zapitala sam se je li to posljedica nerazumijevanja namjera između vodećih američkih i sjevernokorejskih lidera ili se on samo pokušao našaliti", kazala je Choe Son-hui.
 
"Sve u svemu, njegove riječi nisu simpatične, a on mi se čini nejasnim", dodala je.
 
Ranije kritizirali i Pompea
 
Sjevernokorejska zamjenica ministra vanjskih poslova upozorila je kako američko "razbacivanje takvim ocjenama bez diskrecije i smisla" neće donijeti dobro.
 
Mike Pompeo poručio je u petak kako će američki diplomati nastaviti djelovati u cilju postizanja denuklearizacije Sjeverne Koreje, na koju se, kako kaže, sjevernokorejski vođa Kim Jong-un obvezao prošlog lipnja, prenosi Index.hr.
 
Državni mediji u četvrtak su objavili kako Sjeverna Koreja više ne želi da Pompeo sudjeluje u nuklearnim pregovorima te želi nekoga tko je "pažljiviji i zreliji u komunikaciji".
 
"Bojim se da će atmosfera biti loša i da će razgovori ponovno zaglibiti ako Pompeo nastavi sudjelovati u raspravama", rekao je Kwon Jong-gun, viši dužnosnik u sjevernokorejskom ministarstvu vanjskih poslova, a prenijela KCNA.