Podijeli članak

Ove godine se u konkurenciji ”Vizažist godine” našla Širokobriježanka Seka Kožul, koja je svoju ljubav prema šminkanju pretvorila u uspješnu karijeru.

Već desetu godinu za redom, Cosmopolitan Hrvatska organizira Cosmopolitan Beauty Awards, gdje nagrađuje najbolje kozmetičke proizvode, ali i vizažiste, influencerice i frizere.

Seka je u ovom poslu veliki niz godina, te je surađivala s brojnim zvijezdama poput: Tare Thaller, Izabele Kovačić, Natali Dizdar, Barbare Kolar, Jelene Rozge i brojnih drugih.

Seka je za Jabuka.tv otkrila što joj znači ova nominacija, kako je počela svoju karijeru, koji su joj najveći izazovi, te kako je surađivati sa zvijezdama.

Cosmopolitan Beauty Awards je postala najprestižnija nagrada na hrvatskoj kozmetičkoj sceni u kojoj žele sudjelovati svi iz beauty industrije. Što Vama znači nominacija u kategoriji Vizažist godine?

Sama nominacija za mene znači jako puno i velika mi je čast i zadovoljstvo što su me izabrali. Cosmopolitan je jedan od najprodavanijih i najpoznatijih časopisa na svijetu, i ovo je dodatni znak da su sve ove godine truda i rada dobile na vrijednosti! Jako sam ponosna da su stručnjaci iz njihovog tima to prepoznali tako da se već osjećam kao pobjednik, bez obzira na ishod.

Odakle Hercegovka u tom svijetu, kako je sve počelo? Kada se javila vaša ljubav prema šminkanju?

Hercegovka dolazi iz obitelji slikara i cijelo moje djetinjstvo sam bila okružena bojama i kistovima, tako da sam vječno nešto crtala kopirajući tatu koji je radio akvarele i ulja na platnu pokraj mene. Najčešće sam crtala oči kojima bi naglašavala trepavice, obrve i to me jako zabavljalo.

Kasnije se to pretvorilo u skrivanje s maminom šminkom i vježbanje na svome licu satima, a onda su na red došle prijateljice, poznanice i ljubav prema šminkanju koja je sve više rasla…

Koliko ste dugo profesionalno u tom poslu?

U ovom poslu sam jako dugo, prva mladenka koja je imala moj make up je proslavila 25 godina braka, a kao pravi profesionalac se osjećam zadnjih desetak godina. Trenutno živim i radim u Zagrebu gdje surađujem s nizom poznatih časopisa, fotografa, medijskih agencija, radim razne modne editorijale, spotove, reklame, naslovnice, intervjue…

Čiji savjeti su najviše pomogli u počecima?

U mojim početcima kad sam pokušavala ljudima prezentirati ono što bih htjela i mogla raditi, bilo je čuđenja, čak i podsmijeha kao “što je njoj, kakvo šminkanje” jer tada to nije bilo ni blizu popularno kao danas.

Sjećam se, imala sam crveni kufer s nešto šminke i skromnog pribora i bila uporna kao “mazga” želeći raditi ono što volim.

Uspjela sam nabaviti i dvije knjige o načinu i povijesti šminkanja te se pokušavala educirati kroz njih. Nije bilo interneta, You Tube-a, Instagrama i ostalih društvenih mreža kao danas pa je sve išlo jako sporo. Došla je udaja, djeca i puno vremena je trebalo do nekog velikog koraka…

Počela sam ići na edukacije kakve sam mogla naći u to vrijeme, radila mladenke, maturantice i sve one koje su imale hrabrosti prepustiti se u moje ruke. Najviše savjeta i podrške sam na početku dobila od moje drage prijateljice i frizerke Irene Mandić koja mi je dala priliku da radim u njezinom salonu, govoreći da samo budem uporna i dosljedna sebi. Velika zahvala i mome mužu koji mi je sve ove godine velika podrška, logistika i vozač. Većinu toga ne bih stigla bez njegove pomoći.

Koje su najljepše uspomene koje Vas vežu za Hercegovinu i Široki Brijeg?

Često sam u Hercegovini i rodnom Širokom Brijegu, tako da na sreću uspomene još uvijek stvaram. Jako volim provoditi vrijeme dolje, posjetiti obitelj, rodbinu i prijatelje.

Kako izgleda jedan Vaš prosječni radni dan?

Uh, jako užurbano, nekad imam u danu više snimanja na različitim lokacijama,slažem opremu, šminkam, jurim s jedne na drugu stranu i takav radni dan potraje i do 12 sati… Bude jako naporno i teško, ali sretna sam i radim ono što volim!Da niste profesionalna vizažistica, čime bi ste se bavili?

Sreća pa jesam, mislim da bih teško s toliko žara radila bilo što drugo.

Koliko je teško mladim djevojkama u toj profesiji započeti samostalan posao?

Pa, nije teško, ako imaš volju i mrvicu talenta, naravno uz puno truda, rada i odricanja. Ulaže se jako puno, ali kad voliš i želiš nešto, kad tad nađeš način.

Jeste li šminkali muškarce? Kakva su Vam iskustva i možete li ih usporediti sa ženama kao klijentima?

Naravno, jako često šminkam muškarce, surađivala sam s pjevačima, glumcima, sportašima, modelima. Iskustva su super, puno su jednostavniji i manje komplicirani nego žene. Ali, zato smo mi ljepše!