Podijeli članak

Postupajući po Naredbi Suda Bosne i Hercegovine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), izvršili su privremeno oduzimanje originalne dokumentacije koja se odnosi na prodaju i isporuku viškova naoružanja i municije jednoj firmi iz Republike Hrvatske, po ugovorima koje su Federalno Ministarstvo obrane i Republička direkcija za proizvodnju i promet naoružanja i vojne opreme, sklopili s firmom iz Republike Hrvatske, tijekom 2003. i 2004. godine, dok je anekse na spomenute ugovore sklapalo Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine.

Navedene aktivnosti rezultat su provođenja istrage po naredbi Tužiteljstva BiH, a koja se odnosi na postojanje osnovane sumnje da su od 22.03.2010. godine do 22.10.2010. godine, bez suglasnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine, donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije, zaključenih tijekom 2003. i 2004. godine između entitetskih ministarstava obrane i jednog poduzeća iz Republike Hrvatske, tako da je osumnjičeni izmijenio bitne elemente osnovnih ugovora, tako što je istim smanjivao velike količine naoružanja i municije koje je teže prodati na tržištu, a istovremeno uvećao određene količine naoružanja i pretežno municije koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu, a sve u cilju kako bi udovoljio zahtjevima poduzeća iz R. Hrvatske, te je navedenim radnjama oštetio Proračun institucija Bosne i Hercegovine u ukupnom iznosu od oko 6.297.580,25 KM, priopćeno je iz SIPA-e. 

Navodi se da je Sudu i Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine dostavljen danas izvještaj o poduzetim mjerama i radnjama, prenosi Fena.