Podijeli članak

Predstavnicima Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija u petak poslijepodne prezentiran je programa zbrinjavanja 900 djelatnika tog poduzeća, piše Fena. 

Sastanku u upravnoj zgradi Aluminija nazočili su, među ostalim, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, federalna ministrica financija Jelka Milićević i predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Zdenko Klepić. 

Po okončanju dvosatnog sastanka predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić kazao je u izjavi za Fenu kako je danas učinjen određen pomak, iako se još puno toga mora uraditi. 

"Večeras su nam prezentirani programi i analize po pogonima. Sada to trebamo detaljno proučiti, zatim slijede sastanci na kojima će se sami radnici morati izjasniti o novim uvjetima, o tome misle li ostajati ili misle uzeti otpremnine koje će im biti ponuđene", kazao je Biokšić. 

Dodao je kako bi se u prvim dvjema faza eventualnog ponovnog pokretanja proizvodnje na posao moglo vratiti oko 300 ljudi. 

Ranije u petak na konferenciji za novinare Dragan Čović kazao je kako se više ne smije odugovlačiti s rješavanjem brojnih problema u nekadašnjem mostarskom gigantu te je najavio da će do kraja mjeseca biti završen plan restrukturiranja Aluminija, nakon čega će se o tom planu očitovati i Vlada Federacije BiH. 

"Ono što prihvati Vlada Federacije BiH bit će onda transparentno predstavljeno javnosti", poručio je Čović. 

Proizvodni pogodni Aluminija ugašeni su u noći s 9. na 10. srpnja, nakon što je poduzeće iskopčano s visokonaponske električne mreže. Zbog visokih cijena električne energije Aluminij je nekoliko zadnjih godina poslovao s gubitkom. Ukupni dug kompanije popeo se na 400 milijuna maraka, od čega se 293 milijuna maraka odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.