Podijeli članak

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je kako će političke stranke iz Republike Srpske zajednički nastupiti na izborima u Srebrenici i Mostaru.

Nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima političkih stranaka i šefova klubova stranaka zastupljenih u Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Cvijanović je navela kako je zajednička procjena sudionika sastanka da u Srebrenici kao jednom od strateški važnih mjesta, treba da postoji zajednički nastup na izborima.

"Donijeli smo jasne stavove, kao što smo to imali i u prethodnom periodu. U idućih pet do sedam dana treba obaviti razgovori na lokalnoj razini i ti će razgovori imati podršku svih ovih političkih stranaka, nakon čega možemo krenuti u promociju zajedničke kandidature", rekla je Cvijanović novinarima u Banja Luci.

Cvijanović je navela kako ovo predstavlja svojevrstan poziv političkim strankama u Srpskoj da u idućih nekoliko dana sjednu i da se postigne odgovorajući dogovor koji će biti pozdravljen od rukovodstva političkih stranaka.

Što se tiče Mostara, Cvijanović je naglasila kako je tu situacija nešto drugačija, s obzirom na to da su u tijeku određene pripremne aktivnosti koje se tiču održavanja izbora prvi put nakon mnogo godina.

"Izrazili smo apsolutno nezadovoljstvo položajem srpske zajednice u Mostaru, ali i potrebu da se pod hitno riješi pitanje konstitutivnosti, stvarne, praktične i političke konstitutivnosti srpskog naroda u pojedinim županijama i općenito u Federaciji BiH", istaknula je Cvijanović.

"Tu je maglovita situacija kada je u pitanju budućnost i što to treba uživati srpska zajednica. Ono što je važno jeste da kakvo god da bude rješenje i ishod ovih zakonodavnih aktivnosti koje su pred nama, posebno je važan naš zaključak na današnjem sastanku da mi želimo i ići ćemo sa zajedničkim nastupom i kad je u pitanju grad Mostar", rekla je Cvijanović.

Cvijanović je poručila Srbima koji žive u Mostaru da znaju da uživaju podršku Republike Srpske, da su političke stranke ovdje složne, da razumiju njihovu poziciju i da će na svaki mogući način, zakonodavnim i političkim sredstvima, nastojati osigurati njihovu bolju poziciju.

"Želimo da Srbi u Mostaru budu dio traženja rješenja i funkcioniranja rješenja koje će biti postignuto i da ta pozicija mora biti ojačana", naglasila je Cvijanović.