Podijeli članak

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je u intervjuu Srni da su preventivne mjere u borbi protiv koronavirusa usmjerene prema zajednici dok ne bude cjepiva ili lijeka, kada će u središtu pažnje moći biti virus i čovjek kod kojeg se razvija.

"Dok toga ne bude, moramo uzeti u obzir samu sredinu, jer ne možemo prekinuti sponu između virusa i čovjeka u smislu postojanja cjepiva ili lijeka. Zbog toga se donose mjere koje su mnogo više usmjerene prema samoj zajednici", istaknuo je Šeranić.

On je naglasio kako je u trenutnoj fazi, shodno strategiji koju preporučuje Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, glavni pokazatelj za eventualno uvođenje dodatnih mjera broj osoba sa srednje teškim ili teškim oboljenjem u bolnicama.

"Pratit ćemo kakav je priliv tih osoba koja su vitalno ugrožena i to će nam biti osnovni pokazatelj koji će govoriti o mjerama koje treba da definirati u zajednici", pojasnio je Šeranić.

On je naglasio kako nije moguće usporediti vrijeme ožujka i travnja sa sadašnjim kada je riječ o ponašanju stanovništva, jer je očito veće druženje, te da je i sa epidemiološkog stanovišta potpuno drugačija strategija bila za period pojave virusa u zajednici u odnosu na sadašnji period kada je virus unutar zajednice.

"Dok stanovništvo ne obolijeva od težeg oblika bolesti izazvane koronom svakako da je to dobro u smislu donošenja određenih mjera koje ne moramo u tom trenutku da preporučujemo i zbog toga jesmo ostali u izvanrednoj situaciji i imamo sjednice Republičkog stožera za izvanredne situacije svakih sedam dana provjeravajući situaciju shodno epidemiološkim pokazateljima i uopće stanje u zajednici da bismo mogli reagirati na odgovarajući način", rekao je Šeranić u intervjuu Srni.