Podijeli članak

Senat Republike Srpske zaključio je danas da institucije Srpske na sve načine, koristeći sva raspoloživa politička i pravna sredstva, trebaju spriječiti bilo kakvu dalju neustavnu transformaciju BiH, izjavila je predsjednica Republike Željka Cvijanović.

"Potrebno je isto tako da se izradi određena analiza kako bi se vidjelo na koji način se mogu stvari u okviru BiH vratiti onom što su ustavna struktura kakva je uspostavila današnju BiH, a ne kakva dolazi iz eventualnih zamisli ili raznih tumačenja", rekla je Cvijanović novinarima u Banja Luci, nakon sjednice Senata kojim je predsjedavala.

Ona je istaknula kako Senat predlaže da se institucije Srpske, prvenestveno Narodna skupština, Vlada, Ustavni sud, ANURS i sve organizacije od javnog interesa aktivno uključe u proces analize ustavne strukture BiH i učinka neustavne transformacije prenesenih nadležnosti.

Cvijanović je naglasila kako Senat poziva političke čimbenike  iz Republike Srpske da iskažu jedinstvo svaki put kad se raspravlja ili kada je na dnevnom redu pitanje koje je strateški važno za Srpsku, jer se bavi pitanjem njenog položaja, nadležnosti ili statusa.

Ona je navela kako su članovi Senata na sjednici razmatrali sva bitna pitanja, kao što su bonnske ovlasti, kao i udari na Republiku Srpsku, koji postoje od njenog postanka do danas.