Podijeli članak

Sedam osoba jučer u poslijepodnevnim satima smješteno je na Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), a, kako je rečeno iz ove bolnice, sumnja se na trovanje hranom.

Medicinska pomoć

Njihovo zdravstveno stanje je stabilno. Prema informacijama do kojih je došao Dnevni Avaz, svi pacijenti javili su se s bolom u predjelu trbuha. Toga dana jeli su kućnu hranu. 

- Prema svim simptomima, u pitanju je trovanje hranom, ali još ispitujemo. S obzirom na to da su pacijenti jeli prethodnih dana i u gradu, istraga će ići i šire. Riječ je o tinejdžerima, koji su jeli punjene paprike i lubenicu – tvrdi izvor Avaza iz KCUS-a. 

Kako je potvrđeno, Zavod za javno zdravstvo ŽS s prijemom pacijenata u KCUS upoznao je i Inspektorat sanitarne, zdravstvene, farmaceutske i inspekcije za hranu. 

Pojačan nadzor  

- Obaviješteni smo da je sedam članova jedne obitelji zatražilo medicinsku pomoć na Infektivnoj klinici KCUS-a, radi simptoma intoksikacije hranom. U ovim trenucima ne možemo govoriti o eventualnom uzroku zaraze – kazali su iz Županijske uprave za inspekcijske poslove.

Navode da Inspektorat tijekom ljetnih mjeseci provodi pojačan sanitarno-inspekcijski nadzor u ugostiteljskim objektima, slastičarnicama i objektima brze hrane u ŽS koji prometuju lako kvarljivim namirnicama. 

Pune ruke posla  

Liječničku pomoć potražio je i veliki broj djece, koja su napunila hodnike ove bolnice, a sve zbog osipa po tijelu te morbila, koje još haraju u Županiji Sarajevo.

Od siječnja do 12. srpnja zabilježene su 854 osobe zaražene morbilima.