Podijeli članak

Sedma povorka Montenegro Pride održana u Podgorici prošla je bez incidenata, a sudionici su zatražili usvajanje zakona o istospolnom partnerstvu.
 
"Danas smo ovdje da glasno zajedno poručimo da nećemo pognuti glavu i da imamo jednaka prava, zahtijevamo usvajanje zakona o životnom partnerstvu, a od onih u skupštini da ne biju bitke preko naših leđa", rekao je Danijel Kalezić iz organizacije Queer Montenegro.
 
Slogan sedmog Montenegro Pridea je "Ne preko naših leđa", a inspiriran je, kažu organizatori, kršenjem ljudskih prava LGBT osoba u dnevno-političke svrhe i širenjem mržnje prema njima od strane političkih stranaka i zastupnika Skupštine Crne Gore, prenosi Index.
 
Parlament Crne Gore krajem srpnja nije usvojio zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola, jer nije bilo većine u parlamentu.
 
U povorci nisu bili visoki dužnosnici
 
Crnogorski premijer Duško Marković uoči održavanja Pridea najavio je da će njegova vlada uskoro ponovo uputiti parlamentu prijedlog zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola kako bi bio razmatran na jesenskom zasjedanju skupštine.
 
Među sudionicima današnje povorke ponosa nije bilo visokih vladinih dužnosnika već su umjesto njih došli članovi njihovih ureda.
 
Okupljenima se obratila i Judy Kuo, zamjenica veleposlanice SAD-a.
 
"Trebamo poštovati razlike, bilo da su u pitanju spolne manjine ili pripadnost određenoj naciji, rasi", rekla je Kuo.
 
Prva takva povorka u Crnoj Gori je održana 2013. u Budvi, uz sudjelovanje tridesetak ljudi, dok je skup osiguravalo 400 policajaca. Stotinjak protivnika povorke pokušalo je spriječiti njeno održavanje zasuvši sudionike kamenjem, bocama i drugim predmetima.