Podijeli članak

Filmovi nam otkrivaju puno stvari koje bez njih možda ne bismo znali. Danas je dovoljno upaliti televizor ili se priključiti na neki servis za gledanje filmova i serija da bismo se susreli s iskustvima koja nemamo prilike doživjeti u stvarnom životu, no puno toga što nam filmovi pokazuju u stvarnosti baš i ne bi funkcioniralo. 

Ako volite gledati filmove u kojima se glavni junaci susreću s nemogućim izgledima za preživljavanje, a ipak uspiju sačuvati živu glavu, možda ste pomislili da ste od njih nešto i naučili, ali mnoge stvari koje su pomogle glavnim junacima bi vam u stvarnosti mogle naštetiti ili vas čak ubiti, piše Index.hr

Ekipa s Brightsidea proučila je u koje mitove o preživljavanju ljudi vjeruju, a nisu istiniti. 

1. Dobra je ideja zapaliti vatru u špilji

To nikako nije dobra ideja. Možda vam se čini sigurnom, pa čak i romantičnom, ali nije ni jedno ni drugo. Vatra će u špilji podići temperaturu i zagrijati kamenje koje bi se zbog topline moglo proširiti, a to bi pak moglo prouzrokovati rušenje pa biste mogli završiti zatrpani. Vatru je bolje zapaliti na otvorenom prostoru. 

2. Možete jesti sirovu ribu koju ste tek ulovili

U filmovima junak zaglavljen na pustom otoku jede sirovu ribu, ali ono što nam ne pokažu su probavni problemi koji slijede zbog bakterija koje su pojeli. Nemojte riskirati, ribu je bolje ispeći na vatri. Isto vrijedi za sirovo meso. 

3. Možete koristiti podvez kako biste spasili ruku ili nogu

Ako ne znate što radite, ovim možete napraviti još više štete. Ako ozlijeđeni ud prečvrsto povežete, zaustavit ćete cirkulaciju i moglo bi se dogoditi da baš zbog toga završite na amputaciji. Krvarenje radije zaustavite podizanjem ozlijeđenog uda i pritiskom na ranu. Podvezivanje se koristi samo kad je krvarenje toliko obilno da je prioritet osobi spasiti život. 

4. Prokuhana voda je sigurna za piće

Prokuhavanje će doduše ubiti bakterije, ali neće ukloniti sve štetne elemente. Bez obzira koliko prokuhavali blatnu vodu, ona i dalje neće biti sigurna za piće. Prije prokuhavanja biste je trebali procijediti kroz čisti komad tkanine. 

5. Ako se izgubite u prirodi, pratite rijeku nizvodno i kad-tad ćete doći do ljudi

Ovdje su ključne riječi "kad-tad". Ovakva potraga mogla bi trajati danima. Ako se izgubite, sigurnije je ostati na mjestu jer će vas tamo prvo tražiti. 

6. Bolje nositi mokru odjeću na hladnoći nego biti bez odjeće

Ovo često nije točno. Ako je temperatura ispod nule, a vi nosite mokru odjeću, ona će vas još više ohladiti. Vaše će tijelo gubiti energiju pokušavajući zagrijati mokru odjeću umjesto da tu energiju preusmjeri na grijanje unutarnjih organa. 

7. Prvo što trebate naći u pustinji je izvor vode

Netočno. Prvo morate pronaći zaklon i pričekati do večeri. Pokušajte naći veliku stijenu i zakloniti se u njenu sjenu kako ne biste hodali po suncu i tako samo crpili zalihe vode koje već imate u tijelu. Također, ako ste u mogućnosti, izbjegavajte sjedenje na vrelom tlu, bolje je sjesti na drvo.