Podijeli članak

Kongres SDA koji je održan u subotu zadao je veliku glavobolju čelnicima ove stranke u Mostaru i HNŽ-u. Činjenica kako nitko od devet potpredsjednika nije iz HNŽ-a, te kako je Šerif Špago koji je bio kandidat za ovu dužnost ostao ispod crte, jasnog govori kako su izaslanici okrenuli leđa kolegama u Hercegovini. Također, činjenica kako nitko iz Hercegovine nije izabran za potpredsjednika najvće bošnjačke stranke znači kako SDA nema previša zanimanja  za ovaj dio države. 

Održani kongres stranke je samo početak izbornog procesa unutar SDA. Sada se očekuje nastavak priče kroz izbor općinskih i županijskih organizacija. Nešto slično što je prošao HDZ BiH prije nekoliko mjeseci. Ono što se dogodilo na kongresu u subotu daje naslutiti kako bi SDA trebala dobiti nove čelnike stranke u HNŽ-u i Mostaru uskoro. Glasovanje na kongresu je pokazalo kako Špago i ostalih čelnici SDA iz Hercegovine nemaju legitimitet unutar svoje stranke. Kada nemate dovoljnu potporu više od 1200 izaslanika svoje stranke, možda je onda vrijeme da sami odete. Hoće li Špago i ekipa to učiniti, ostaje da vidimo. Stav izaslanika kongresa ne mora značiti kako članovi SDA u HNŽ-u imaju isti stav, ali ako će slušati glas većine, onda je jasno kako će se u nastavku unutarstranačkih izbora tražiti neka nova kadrovska rješenja. 

Također, postavlja se pitanje kako će se ova priča odraziti na proces konstituiranja vlasti u županiji. Nakon zadnjih događaja možda Špago nije kandidat za prvog čovjeka Skupštine HNŽ iz reda bošnjačkog naroda. Uskoro bi trebali dobiti odgovor i na ovo pitanje. SDA ima legitimitet predstavljanja bošnjačkog naroda u vlasti, ali Špago izgleda nema legitimitet unutar svoje stranke. Vjerojatno će čelništvo SDA kooptiranjem pokušati ispraviti poruku koja je poslana Bošnjacima u Hercegovini, ali ostaje činjenica kako 1209 izaslanika nije niti jedno mjesto u vrhu stranke dalo hercegovačkim Bošnjacima. To je tema oko koje će se vjerojatno raditi brojne analize idućih dana.