Podijeli članak

Političke stranke koje su ranije načelno dogovorile koaliranje radi uspostave vlasti u Bosni i Hercegovini u utorak su uspjele imenovati svoje čelnike Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH no ne sve a i proces kandidiranja i glasovanja je pokazao kako će ta vlast teško funkcionirati.

Za novog predsjedatelja Zastupničkog doma entitetskog parlamenta imenovan je kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Mirsad Zaimović dok je za dopredsjednika iz reda hrvatskog naroda izabran Mladen Bošković kojega je predložio klub HDZ BiH, prenosi Hina.

Bošković je za razliku od Zauimovića imao protukandidata jer je stranka Demokratska fronta (DF) Željka Komšića koja je također odlučila biti dijelom vladajuće koalicije za hrvatsku dopredsjedničku poziciju predložila svoju kandidatkinju Maru Đukić.

Drugog dopredsjednika koji treba biti iz reda srpskog naroda novoutemeljena koalicija nije uspjela izabrati jer u svojim redovima nema zastupnika te nacionalnosti.

Zastupničkim domom od studenog prošle godine je predsjedavao SDP-ovac Elvir Karajbić koji je u utorak smijenjen s te dužnosti.

Na nju je pak izabran nakon izbora provedenih u listopadu 2018. godine i to kada se još nije točno znalo kako bi mogla izgledati nova vladajuća koalicija.

Iako je naknadno dogovor o koaliranju postignut između SDA, HDZ BiH i DF te tri stranke do danas još nisu uspjele formirati novu vlast u Federaciji BiH.

SDA je postavila uvjet da se to dogodi istodobno s uspostavom novog Vijeća ministara BiH a HDZ BiH pak inzistira da se ta dva procesa tretiraju odvojeno odnosno da se prije uspostave nove vlade na razini Federacije BiH postigne dogovor o načinu izmjene izbornih pravila.