Podijeli članak

Tagovi

Novi šef Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler izjavio je danas u Sarajevu, na prvoj konferenciji za medije po stupanju na dužnost da kao jednu od prvih stvari od bh. institucija očekuje da vidi izradu akcijskog plana za implementaciju preporuka iz Mišljenja Eiropske komisije.

- To bi poslalo jasnu poruku Europskoj uniji da postoji opredijeljenost na strani BiH da se krene naprijed – poručio je Sattler.

Najavio je da će u svom mandatu govoriti o ključnim problemima u Bosni i Hercegovini, među kojima su vladavina prava i sudstvo, što je po njegovim riječima temeljno pitanje jer „kada zemlja pokrene pregovore za pristup Europskoj uniji mora imati funkcionalno sudstvo, te kao građanin mora imati pristup sudu i jamstvo da će sudski proces biti završen u razumnom roku, a ne da će trajati u nedogled“.

- Drugo pitanje je socioekonomske prirode - dio mog posla koji mi je blizak srcu jer su to pitanja koja se tiču običnih ljudi. Radi se o pomoći privatnom sektoru, otvaranju novih radnih mjesta, otvaranju BiH da postane privlačnija investicijama. Unatoč pozitivnim stvarima ovdje je teško pokrenuti tvrtku i dobiti potrebne dozvole za poslovanje. Dosta toga je napravljeno u proteklim godinama, ali je sada potrebno još jednom uložiti napore u ta pitanja  - rekao Sattler.

Reformu javne administracije također vidi kao važno pitanje jer, kako kaže, bh. građani dosta plaćaju u državnu kasu, te očekuju da će dobiti nešto zauzvrat poput dobrog zdravstva.

Svjestan predstojećih izazova podvukao je da BiH mora imati uspostavljenu vlast na svim razinama jer „nitko ne razumije i ovdje i u Bruxellesu, da je potrebno godinu ili više da se uspostavi vlast na svim razinama“

- Vrijeme je da svi zasučemo rukave i prionemo na posao. BiH u svojim rukama ima mogućnost da pristupi EU. Kada će se to dogodi ovisi od toga kako će brzo i učinkovitio vaše vlasti izvršavati zadatke. Ja i moj tim ćemo biti tu da vam pomognemo da napredujete – naglasio je Sattler.

Na osnovu dosadašnjeg iskustva u svom radu uvjeren je da se u BiH mogu napraviti promjene i da nadležni moraju izaći iz začaranog kruga jer je u zemlji potrebno zajedništvo, a manje podjela.

- Na vašem vodstvu je da smanje retoriku podjela – zaključio je Šef Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler.