Podijeli članak

Mesna industrija Pivac, najveći dioničar Kraša (oko 32% glasova), ispunila je svoju formalnu obvezu iz propisa o preuzimanju, i to, čini se, pro forma.

Svim dioničarima Kraša ponuđena je cijena za otkup koja je praktički na granici zakonske. Riječ je o 430 kuna, što će teško koga "zasvrbjeti". Na tržištu je zadnja cijena  bila 1050 kn (prometi se od 11. listopada kreću od pola do 3,5 mil. kn), pa se ne očekuje da će sama ponuda ubrzati priču prema raspletu.

Navodno se kroz dva mjeseca očekuje brži tempo, pa i rasplet u kojem će između ostalog Pivcu, nakon što prođu rokovi glede procedure, nakon dužeg vremena biti odriješene ruke, piše Poslovni.hr.

Hoće li Pivac ponovo kupovati dionice Kraša još nitko ne može znati. Drugi po veličini, dioničar srpski biznismen Nebojša Šaranović koji drži Kraševu dionicu visoko, nakon investicije u Kraš veće od 200 milijuna kuna, ima kompliciraniju situaciju.

Puno je uložio u  kontrolni udjel (25% - zbog velikog trezora), ali nema utjecaj na kompaniju i otvara se pitanje kad će ga imati.  Stvara li to sve veću nervozu, tek će se pokazati, tim više što se mogući plan oko privlačenja dijela ESOP-a evidentno izjalovio.

Tu su i drugi limiti poput naloga za prodaju zainteresiranih dioničara koji su dionicu još više digli, čak na 1500 kn.  Tako se "bitka" između hrvatskog i srpskog investitora za Kraš u ovoj fazi, barem po javnosti vidljivim akcijama, do daljnjega najvjerojatnije odgađa.

Kako su pozicije ovako ukopane, iako Pivci ne djeluju s Kraševim ESOP-om, neki poznavatelji ocjenjuju da je Pivac poželjniji partner od Šaranovića, najviše zbog geneze i odnosa dioničara prema biznisu i budućnosti tvrtki. No i ti sugovornici  ističu tek jednu riječ - status quo, te tvrde da će svima trebati još puno živaca.  

U nastavku priče pratit će se potezi Uprave i radnika. Riječ je i o očitovanju Uprave o ponudi Pivaca, kao i pitanje što će o njoj reći Radničko vijeće.  Osim toga, u predstojećem razdoblju postoji mogućnost aktivnijeg uključivanja Nadzornog odbora Kraša, koji bi po mišljenju nekih za rasplet situacije mogao postati odlučujuće tijelo. Pod kontrolom je Pivca i ESOP društva, koji kontroliraju oko 60% glasova kad je riječ o skupštini.