Podijeli članak

Sjednica Gradskog vijeća Sarajeva je održana danas, a Vijeće je na početku odlučilo da se mandat u ovoj instituciji uruči Denisu Stojniću. Njemu je mandat uručen umjesto Dade Stojnića koji je do sada bio član Vijeća.

Dado Stojnić je zahtjev za utvrđivanje prestanka mandata vijećnika u Gradskom vijeću Grada Sarajeva podnio iz osobnih razloga.

No, na današnjoj sjednici su posebno bile zanimljive rasprave o izmjenama i dopunama regulacijskih planova.

Kako je, između ostalog, odlučeno, Grad Sarajevo će u Mjesnoj zajednici Čengić-Vila 1 graditi spomenik posvećen braniteljima Hrvatskog vijeća odbrane (HVO).

Govoreći o izmjenama i dopunama regulacijskog plana Kvadrant C1 - Marijin-Dvor, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je poručio da je Grad mogao mnogo više uraditi po ovom i drugim regulacijskim planovima kada je u pitanju brzina njihovog usvajanja. Na ovom prostoru, koji se nalazi u blizini nebodera Energoinvesta na Pofalićima, je planirana gradnja tri stambeno-poslovna objekta.

Kako je kazao Denis Stojnić o predloženom planu, struka mora biti uključena jer je gradnja visokih zgrada je neprihvatljiva, dodavši: "Skaka, nećemo moći disati!... Ovo što smo napravili - super, hvala lijepa... 19 katova! Cirkulacija Vam je na pravoj razini!

No, s 17 glasova Za i pet glasova Protiv, izmjene i dopune ovog regulacijskog plana su prihvaćene, piše Radio Sarajevo.

Zatim su razmatrane izmjene i dopune regulacijskog plana Kvadranta C koji se nalazi na prostoru, između ostalog, dijela Vilsonovog šetališta.

Planirana je gradnja stambeno-poslovnih zgrada maksimalne visine, kako je navedeno, do 50 metara. Također je planirana gradnja jedne rezidencije. Tvrdi se da će Vilsonovo šetalište očuvati za pješake i bicikliste. Govoreći o ovom regulacijskom planu, vijećnik Toni Vukadin se usuglasio s navedenim mišljenjem Stojnića.

Skaka je replicirao Stojniću rekavši:

"Moja djeca, hvala Bogu, dišu sarajevski zrak. Ne želim imati benefite ovog grada, a živjeti negdje drugo. Treba znati kako se donose regulacijski planovi. Kada netko kaže da stručnjaci trebaju biti uključeni, onda to može reći netko tko ne zna kako se izrađuju regulacijski planovi."

Stojnić je odgovorio Skaki: "Mi smo krivi što djeca dišu ovaj zrak... Nemojte se praviti pametni, ne samo Vi, nego svi ostali. Žao mi je što Vaša djeca dišu ovaj zrak... Sarajevo je u kotlini. Ne mogu se praviti visoke zgrade u kotlini."

Prema njegovim riječima, nije možda upitno da u nadležnom zavodu sjede stručnjaci, ali da su upitne odluke koje donose.

Onda je vijećnik Vukadin ukazao da je, kako je rekao, bivši direktor zavoda u Županiji Sarajevo sam priznao da su napravljene greške u planiranju i gradnji. Izmjene i dopune regulacijskog plana Kvadrant C su usvojene. Za je bilo 20 vijećnika, protiv je bio Stojnić, dok je Vukadin bio suzdržan.

Odlučeno je da se nagrada Počasni građanin Sarajeva dodijeli bivšem predsjedniku Sjeverne Makedonije Branku Crvenkoskom.

Priznanja će biti uručena i Ismetu ef. Spahiću, posthumno Saudinu Bećireviću i turskom profesoru Halilu Ginesu. Priznanja će im biti uručena na svečanosti 6. travnja.