Podijeli članak

Tri grada izrazila su želju da organiziraju Zimske olimpijske igre 2030. godine, priopćio je Međunarodni olimpijski komitet (MOK), prenosi AFP.

Octavian Morariu, šef Evaluacijske komisije MOK-a, potvrdio je da su Salt Lake City (Sjedinjenie Američke Države), Saporo (Japan) i Barcelona (Španjolska) službeno objavili zanimanje za domaćina Igara.

Dva od tri potencijalan organizatora već su ugostili ZOI, Salt Lake 2002. i Saporo 1972. godine. Barcelona je bila domaćin Ljetnih igara 1992., a ZOI bi ovaj put organizirala u suradnji s Andorom, gdje bi se održala natjecanja u skijanju.

Pozivajući se na svoje izvore, agencija AFP je objavila kako bi natjecanje u skijaškim skokovima, u slučaju da organizaciju ZOI-ja dobije Barcelona, bila organizirana u Sarajevu!

Time bi se najveća svjetsko sportsko natjecanje vratilo u glavni grad Bosne i Hercegovine, koji je još 1984. bio organizator do tada najuspješnijih Zimskih igara.

Prema nedavno uvedenim pravilima MOK-a, gradovi domaćini imaju veću fleksibilnost u organizaciji Igara i imaju podršku u tome da koriste postojeću infrastrukturu, kako bi smanjili troškove.