Podijeli članak

U Sarajevskoj županiji od ospica je oboljelo 866 osoba, podaci su Zavoda za javno zdravstvo SŽ za razdoblje od 18. siječnja do 23. kolovoza ove godine. Najviše oboljelih je u općinama Novi Grad - 317 i Ilidža - 169. 

Slučajevi oboljelih zabilježeni su i na području drugih sarajevskih općina. U općini Novo Sarajevo registrirana su 154 slučaja, Stari Grad 39, Centar 109, Vogošća 53, Hadžići 11, Ilijaš 12, a u Trnovu dva slučaja ospica.  

Najviše oboljelih, i to 282, uzrasta je od dvije do pet godina. Zatim, slijede djeca uzrasta od jedne do dvije godine i od šest mjeseci do godinu dana. Najmanje oboljelih je od 45 do 50 i iznad 50 godina, javlja Anadolija.  

Najviše zaraženih ospicama - 799, nije cijepljeno, zatim 25 slučajeva nepotpunog cijepljenja i osam slučajeva cijepljenih osoba, podaci su Zavoda do 23. kolovoza.  

Ukupan broj oboljelih koji su hospitalizirani u razdoblju 18. siječnja do 23. kolovoza iznosi 139. Od siječnja do svibnja 2019. godine u Sarajevskoj županiji je postignut veliki uspjeh u povećanju obuhvata cijepljenjem za prvu i drugu dozu cijepljenja MRP (morbili, rubela, parotitis), priopćeno je ranije iz županijske vlade. 

Ministarstvo zdravstva SŽ je u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo SŽ provelo reformsku akciju sa strateškim ciljem da se zaustavi neprihvatljivo nizak stupanj cijepljenja predškolske djece. 

Iz Odjela za imunizaciju Zavoda navode da je u prvih pet mjeseci 2019. obuhvat primocijepljenja (MRP 1), za ciljnu skupinu od 12 do 24 mjeseca života, iznosio čak 94 posto, a obuhvat drugog cjepiva (MRP 2), za ciljnu skupinu od pet do šest godina, 91,3 posto. 

Usporedbe radi, u 2017. godini godišnji obuhvat cjepivima MRP 1 iznosio je 40,1 posto, a obuhvat MRP 2 56 posto. S obzirom na to da se radilo o vrlo niskim postotcima izbijanje epidemije u određenom trenutku, s velikim brojem oboljelih, bilo je očekivano. 

U siječnju 2019. godine u SŽ, kao i u zemljama okružja, izbila je epidemija ospica. Osim praćenja kretanja broja oboljelih i analize po spolu i dobi, ovog puta evidentiran je i broj cijepljenih u ciljnim i ostalim starosnim skupinama, priopćeno je ranije iz Vlade SŽ. 

Ospice su akutna, izrazito zarazna, virusna bolest čovjeka. Ova bolest je još uvijek značajan uzrok smrti djece, osobito u zemljama u razvoju, usprkos tome što postoji sigurno i efikasno cjepivo.