Podijeli članak

Institucije u Bosni i Hercegovini, kao i političke stranke, nikako da izađu iz začaranog kruga, opravdavanja stranačkih funkcionera koji su uhićeni ili optuženi zbog različitih zloupotreba.

Osim podrške stranačkih lidera, pojedinci, kao što je to Amir Zukić iz SDA, ili direktorica Agencije za bankarstvo Republike Srpske, Slavica Injac, i dalje obavljaju funkcije s kojih su i uhapšeni.

Da, Amir Zukić iz SDA, iz pritvora, obavlja funkciju predsjednika Administrativne komisije Parlamenta Federacije, nije bio problem za većinu parlamentaraca, koji nisu podržali prijedlog da Zukić ostane član, a da za predsjednika Komisije bude imenovan Mensud Borović.

Generalni tajnik SDA, i federalni zastupnik, uhićen je prije tri mjeseca, a nedavno mu je produžan pritvor na još dva. Optužen je za nezakonita zapošljavanja u Eleletroprivredi BiH. Drugi optuženik u tom slučaju, također SDA-ovac, Mirsad Kukić, i dalje je u Komisiji za sigurnost federalnog Parlamenta. Njihov stranački šef, vjeruje u nevinost Zukića i Kukića, dok se ne dokaže suprotno.

"Pogledajte te optužnice. Koji je Kukićev grijeh? Što je rekao - "ma jah"? Pitali su ga za zapošljavanje koje je kasnije bilo zakonito. Pitali su ga jesi li ti protiv toga. On je rekao - "ma jah"", kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović, prenosi N1.

Damir Bećirović iz Demokratske fronte je rekao: "Dok ne bude sistemskih promjena u pravosuđu, ništa ne treba osigurati, jer su političke partije i njihovi lideri generatori korupcije u BiH."

Amir Zukić, koji iz pritvora obavlja funkciju predsjednika parlamentarne komisije u Federaciji, nije jedini koji se iz pritvora vraća na posao. Sličan slučaj zabilježen je i u UIO BiH. Ranije smo izvještavali da su na posao vraćeni i uhićeni u akciji Pandora, koji je označen kao šef zločinačke organizacije. I dalje je šef carina u UIO. Kako se povijest ponavlja, na svoje pozicije su vraćene i Slavica Injac i Snežana Vujnić.

Slavica Injac, direktorica Agencije za bankartsvo Republike Srpske, uhićen je krajem ožujka prošle godine, i optužena za nezakonitosti kojima je banbkarski sektor oštećen za 123 milijuna maraka.

Mjere zabrane ukinuo joj je Sud BiH, ali samo do imenovanja novog direktora, potvrdili su to i u entitetskoj agenciji.

"S obzirom na to da je postojeći direktor u obavezi obavljati funkciju sve do imenovanja novog direktora i da je procedura imenovanja sedmična, podnošenje ostavke ne bi imalo smisla iako je to bila njena prvobitna namjera."

Istovremeno sa Injac, uhapšena je i Snežana Vujnić, direktorica Investiciono-razvojne banke Republike Srpske. Optužbe nisu bile prepreka da ostane u direktorskoj fotelji.

"Možda je pravno utemeljeno ali nije ni moralno ni pravedno da osobe koje su pod optužnicama za najteža kaznena djela, budu vraćene na čelo institucija, iz kojih su izvedene sa lisicama na rukama", rekao je novinar Siniša Vukelić.

Politička praksa u BiH je pokazala da uhićenja, sudski pritvori pa i presude ne ometaju obavljanje najviših funkcija u zemlji.

Fahrudin Radončić, uz redovne dolaske na ročišta u Sud BiH, vodi svoju stranku, i sjedi u Domu naroda državnog parlamenta.