Podijeli članak

Sjedinjene Države zatražile su od Njemačke da podupre borbu protiv ostataka radikalne islamističke skupine Islamske države (IS) slanjem vojnika u pomoć Sirijskim demokratskim snagama (SDF) na sjeveroistoku Sirije. 

Posebni američki izaslanik za Siriju i koaliciju protiv IS-a James Jeffrey želi da njemačka vlada pošalje vojne instruktore, stručnjake za logistiku i tehničare Bundeswehra. 

"Želimo da njemački vojnici dijelom zamijene naše vojnike", kazao je Jeffrey za novinsku agenciju dpa i tjednik Welt am Sonntag. Očekujem odgovor do kraja mjeseca, dodao je. 

Američke oružane snage pomažu SDF-u kojeg čine kurdske neregularne naoružane postrojbe YPG i druge pobunjeničke skupine. U ožujku je SDF zauzeo posljednju utvrdu IS-a u Siriji ali su radikalni islamisti i dalje aktivni u ilegali.

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u prosincu povlačenje ukupno dvije tisuće amerčikih vojnika koliko ih je stacionirano na sjeveroistoku Sirije. Kasnije je promijenio mišljenje i kazao da će ih otprilike 400 ostati kako bi pomogli u stabilizaciji kurdske regije koja se proteže na obje strane iračko-sirijske granice. 

Otada SAD pokušava nagovoriti 80 saveznika u borbi protiv IS-a, uključujući Njemačku, da pošalju zamjenu za američke vojnike koji su se počeli povlačiti. 

"Tražimo ovdje i kod drugih koalicijskih partnera dobrovoljce koji bi u tome sudjelovali", izjavio je posebni američki izaslanik u petak nakon razgovora u Berlinu. 

"Vjerujemo da ćemo na kraju uspjeti u tome", dodao je.

Njemačka podupire savez protiv IS-a izviđačkim avionima i zračnim tankerima iz Jordana i instruktorima u Iraku. 
Njihova misija trebala bi završiti krajem listopada ali je ministar vanjskih poslova Heiko Maas tijekom posjeta Iraku u lipnju signalizirao da bi mogla biti produljena. 

Takvu odluku mora odobriti njemački parlament koji to može učiniti najranije u rujnu.