Podijeli članak

Amerikanci obilježavaju godišnjicu terorističkih napada 11. rujna 2001. godine odavanjem počasti ali u nešto drugačijim okolnostima, poštujući mjere predostrožnosti protiv koronavirusa i u jeku predsjedničke kampanje, prenosi Associated Press.

U New Yorku, spor oko sigurnosnih mjera protiv koronavirusa će dovesti da se na dvije lokacije oda spomen žrtvama, jednoj na spomen-ploči Svjetskog trgovinskog centra, a drugoj na obližnjem uglu. Obilježavanje u blizini Pentagona bit će veoma ograničeno da čak ni obitelji žrtava ne mogu nazočiti, iako će male grupe kasnije moći posjetiti spomen obilježje.

Trump i Biden će, u različito vrijeme, odati počast u Nacionalnom memorijalnom parku leta 93 u blizini Shanksvillea u državi Pennsylvania.

Trump će odati počast i govoriti na jutarnjoj ceremoniji, priopćila je Bijela kuća. Biden planira tamo odati počast popodne, nakon što nazoči svečanosti na spomen obilježju u New Yorku.

U međuvremenu, potpredsjednik Mike Pence također treba doći na mjesto poznato kao "Nulta točka" - a zatim i na alternativnu ceremoniju nekoliko blokova dalje.

Godišnjica terorističkih napada ove godine se obilježava u jeku pandemije koronavirusa kada se SAD suočava sa zdravstvenom krizom, velikim prosvjedima i predsjedničkim izborima.

Ipak, obitelji kažu kako je važno da svi zastanu 11. rujna i prisjeti se napada otetih zrakoplova koji su 11. rujna 2001. godine u Svjetskom trgovinskom centru, u Pentagonu i u blizini Shanksvillea ubili gotovo 3.000 ljudi.