Podijeli članak

Tagovi

Američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer iznio je prijedlog nekoliko dana prije objave presude Svjetske trgovinske organizacije (WTO), kojom su EU-u odobrene kompenzacijske carine na uvoz iz SAD-a u vrijednosti četiri milijarde dolara zbog nepropisnih subvencija Boeingu.

U odvojenom sporu WTO je već prošle godine odobrio SAD-u kompenzacijske carine na uvoz iz SAD-a u vrijednosti 7,5 milijardi dolara zbog europskih subvencija Airbusu.

Washington je tako uveo 25-postotne carine na uvoz niza prehrambenih proizvoda iz Europske unije, uključujući Hrvatsku.

Spor dvije zemlje oko subvencija proizvođačima zrakoplova traje već 16 godina i uvelike opterećuje njihove trgovinske odnose.

SAD je sada preko Lighthizera najavio da je spreman ukinuti kompenzacijske carine ako Airbus vladama vrati pomoć za koju je WTO utvrdio da krši međunarodne trgovinske propise, tvrde izvori.

Washington predlaže da kamate na kredite kojima su vlade svojedobno poduprle Airbusove razvojne programe budu podignute na razinu koja se bazira na pretpostavci će samo polovina projekata europskog zrakoplovnog diva biti uspješna, kazala su za Reuters dva izvora.

To bi značilo veći rizik od onog koji Airbusove zemlje-partneri Britanija, Francuska, Njemačka i Španjoska obično uključuju u cijenu kredita i odražava špekulativan tip ulaganja.

Promjena cijene kredita mogla bi stajati Airbus do 10 milijardi dolara, što EU smatra neprihvatljivim u koronakrizi koja je natjerala proizvođače zrakoplova da zatraže državnu pomoć.

EU vjerojatno neće prihvatiti Lighthizerovu ponudu i po svemu sudeći zatražit će od WTO-a formalnu dozvolu za uvođenje kompenzacijskih carina na sastanku zakazanom 26. listopada.

Europski izvor smatra američki prijedlog "uvredljivim", tvrdeći da bi mogao potaknuti eskalaciju trgovinskog rata. Američki izvor pak ističe da američki trgovinski predstavnik ozbiljno predlaže da Airbus vrati pomoć.

U Bruxellesu su potvrdili da su primili, kako kažu, prvi odgovor SAD-a na njihov prijedlog iz srpnja.

"To je prvi puta da smo dobili povratnu informaciju SAD-a o pojedinim značajnim aspektima našeg prijedloga. Poslali smo našu reakciju i spremni smo nastaviti raspravu", kazala je glasnogovornica Europske komisije.

U uredu američkog trgovinskog predstavnika kazali su ovog tjedna da čekaju odgovor EU-a o temi koju nisu željeli precizirati. Reuters danas nije mogao odmah dobiti njihov odgovor na informaciju izvora o ponudi.