Podijeli članak

Jemenski pobunjenici Huti preuzeli su odgovornost za napad na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, a koji se dogodio u subotu, 14. rujna piše CNN.

Naftna postrojenja su napadnuta dronovima. Nanijeta je šteta polovici naftnih kapaciteta u Saudijskoj Arabiji, što čini pet posto globalne opskrbe naftom.

Huti su istaknuli da je deset dronova napalo postrojenja koja su u vlasništvu saudijske državne kompanije Saudi Aramco u gradovima Abqaiq i Khurais, navodi CNN pozivajući se na agenciju Houthi-run Al-Masirah.

Saudijski ministar energetike Abdulaziz bin Salman je ukazao da je ugrožena proizvodnja 5,7 milijuna barela nafte i plina dnevno. Prema posljednjim podacima OPEC-a iz kolovoza ove godine, Saudijska Arabija proizvodi 9,8 milijuna barela dnevno.
 Ministar energetike je poručio da se nastoje sanirati gubici, te da će javnost biti obaviještena o novim detaljima u naredna dva dana.

"Nije samo napadnuta ključna infrastruktura u Kraljevini, već i svjetska opskrba naftom i svjetska sigurnost. Ovo je prijetnja globalnoj ekonomiji", rekao je ministar.

Saudijski ministar vanjskih poslova je potvrdio da su dva postrojenja napadnuta dronovima. Preko Twittera je istaknuo da je požar pod kontrolom, te da je u tijeku istraga.

"Postrojenje u Abqaiqu je jedno od najznačajnijih u distribuciji nafte za cijeli svijet. Cijene nafte će biti više nakon ovog napada", smatra direkot Centra za globalnu energetsku politiku na Sveučilištu Columbia Jason Bordoff.

Američki državni tajnik Mike Pompeo odgovornim za napad smatra Iran jer podržava Houthe.

"Iran je izveo napad bez presedana na svjetsku opskrbu energijom. Nema dokaza da su napadi došli iz Jemena", napisao je na Twitteru Pompeo, navodi CNN.