Podijeli članak

Festival "Poligon" sinoć je nastavljen u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, gdje su nazočnima svoju poeziju predstavili Andrija Škare, Russ Litten, Katje Grcić. 

Russ Litten je čak i Velike Britanije došao na ovaj događaj. Autor je proze „Scream if You Want to Go Faster“, “Swear Down” i “Kingdom”. Pisao je za film, radio, tv i teatar. Proveo je 5 godina kao književni rezident u zatvoru na sjeveru Engleske te vodio radionice i seminare u zatvorima i maloljetničkim popravnim domovima širom Velike Britanije u službi organizacije British Pen. Redovni je predavač na Arwon Writing seminarima te vodi seminare za Prvu priču u srednjim školama. 2016., zajedno sa renomiranim producentom i glazbenikom Steveom Cobbyem objavio je audio- književni/elektronski album “My People Come From the Sea”. 2017.g. uslijedio je album “Boothferry”. Zbirka kratkih priča “We Know What We Are” objavljena je 2018.

Andrija Škare (Zagreb, 1981.) je diplomirani novinar. Više od desetljeća radio je na Hrvatskoj televiziji kao novinar, scenarist, urednik i voditelj. Pisao je za brojne časopise i portale. Organizirao je koncerte, književne večeri i soareje opće prakse. Za magazin Globus piše glazbenu i književnu kritiku te surađuje s emisijama Kutija slova i Signatura na Hrvatskom radiju. Prozu je objavljivao u mnogim časopisima u zemlji i inozemstvu, a priče mu se mogu pronaći i u nekoliko zbornika i antologija. Prve je ozbiljnije korake u svijetu književnosti napravio kao osnivač eventualizma pa vrijedi istaknuti "Zbornik eventualizma – Nagni se kroz prozor" (Celeber, 2006.) gdje je, kao i ostatak eventualističke ekipe, zastupljen s četiri priče. Od samostalnih knjiga objavio je: "S više mlijeka, molim" (Celeber, 2008.), "Život svijeta koji će doći" (CeKaPe, 2014.), "Slušaj me" (Durieux, 2016.) i "Društvene igre" (Hena com, 2017).

Katja Grcić rođena je 1982. u Splitu. Njemački i engleski jezik i književnost diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zadru. Stručna usavršavanja pohađala je pri Sveučilištu Karl-Franz u Grazu te na Institutu za prevoditelje i tumače u Beču. U izdanju MeandarMedije objavila je dvije zbirke poezije, Nosive konstrukcije (2015.) i Ljeto (2018.), a uskoro će biti objavljen i njen prozni rukopis Pisma Ziti. Autorica je dva dramska teksta, Molekule i Smrtopis/Prekinuta veza. Godine 2017. ušla je u uži izbor nagrade Sedmica (za prozni tekst) portala Kritična masa. Pojedine njezine pjesme i ciklusi prevedeni su na slovenski, poljski, češki, slovački, engleski i njemački. Sudjelovala je na nizu književnih festivala i konferencija, kao autorica, prevoditeljica ili moderatorica.

Danas će sudionici festivala posjetiti Blagaj i Žitomisliće, te vinariju Brkić. U 20 sati u Pozorišnoj kafani će se gostima predstaviti Senka Marić i Danilo Lučić, a u 22 sata je na istom mjestu zakazan After party.