Podijeli članak

Ne stišavaju se reakcije na objavu ruskog predsjednika Vladimira Putina da je Rusija, prva u svijetu, registrirala cjepivo protiv koronavirusa.

I dok zapadni svijet pokazuje veliku dozu opreza pa i otvoreno kritizira Ruse, a među kritikama se najviše navodi kako se zbog ruske netransparentnosti cjepivo nazvano Sputnik-V ne može vjerovati da je djelotvorna i sigurna, Rusi su uvjereni u djelotvornost ovog medikamenta i najavljuju sljedeću fazu prema tome da cjepivo postane javno dostupno.

Kirill Dmitriev, direktor Ruskog fonda za izravna ulaganja (RDIF), koji financira istraživanje cjepiva protiv koronavirusa, odobrene u Rusiji, rekao je u utorak da će uvođenje lijeka "biti vrlo postupno".

"Nećemo ga dati za 10 milijuna ljudi sutra", rekao je Dmitriev za CNN.

Cjepivo  je razvio moskovski Institut "Gamaleya", a naziv Sputnik-V je referenca na iznenađujuće pokretanje prvog svjetskog satelita Sovjetskog Saveza 1957. godine. Ono tek treba proći kroz ključna ispitivanja faze 3 u kojima bi se primjenjivalo na tisućama ljudi.

"Možemo reći da djeluje, ja sam primio cjepivo i dao sam ga roditeljima, ženi... Možemo reći da djeluje", rekao je Dmitriev za "CNN".

Najava ruskog cjepiva protiv koronavirusa s druge je strane izazvalo mnogo opreza. Svjetska zdravstvena organizacija u izjavi o ruskom cjepivu navela je kako "treba ubrzati istraživanje prateći uspostavljene procese kroz svaki razvojni korak kako bi se osiguralo da su sva cjepiva koja na kraju uđu u proizvodnju sigurna i učinkovita".

Dmitriev je u programu CNN-a upitan na čemu se temelji njegova tvrdnja da je cjepivo dokazano djelotvorno.

"Dokazano je to kroz prvu fazu, drugu fazu. Imat ćemo tri faze istraživanja u mnogim drugim zemljama, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji, Brazilu i Filipinima. Prema ruskom zakonu, kada imate pandemiju, kada imate ovakvu epidemiju, možete napraviti treću fazu istovremeno s testiranjem cjepiva na rizičnim grupama, što mi radimo. Vjerujemo da je upravo to pravi pristup i taj pristup ima smisla. A ostatak svijeta koji razumije nešto od znanosti koja stoji iza našeg cjepiva reagira pozitivno. Dobili smo zahtjeve za milijardu doza cjepiva. Mislim da će vrijeme pokazati uspjeh ruskog pristupa", zaključio je Dmitriev.