Podijeli članak

Mini serija 'Černobil' oduševila je gledatelje koji su je svojim glasovima ubrzo po završetku emitiranja na HBO-u uzdigli na vrh IMDb-ove liste najpopularnijih serija svih vremena. Svoje viđenje nuklearne katastrofe iz 1986. godine uskoro će predstaviti i jedna ruska televizijska mreža, a u centru radnje su agenti KGB-a i CIA-e.

Seriju je prema navodima Hollywood Reportera naručila NTV, najgledanija komercijalna televizijska mreža u vlasništvu Gazprom medija, medijskog ogranka plinskog diva Gazproma, koja je poznata po svom prokremljskom programu.

Ukupni budžet serije nije objavljen, ali je u financiranju djelomično sudjelovalo i rusko ministarstvo kulture koje je za snimanje osiguralo 30 milijuna rubalja (oko 406 000 eura).

Radnja serije prati grupu sovjetskih časnika KGB-a zaduženih za otkrivanje agenta CIA-e koji je stacioniran u nuklearnoj elektrani u Černobilu i uključen u špijuniranje.

Snimanje je započelo prošle godine u susjednoj Bjelorusiji, a serija se trenutno nalazi u fazi postprodukcije. Datum emitiranja još nije objavljen.

Zapadnjačku verziju 'Černobila' u Rusiji je emitirala Amediateka, ruski 'dom HBO-a'.

Neki ruski gledatelji uputili su kritike na račun HBO-ove serije zbog netočnosti i općenito loše uhvaćenog duha vremena posljednjih godina sovjetskog režima, ali je serija uglavnom dobro prihvaćena.
 

Gledatelji su joj na KinoPoisku, ruskoj inačici IMDb-a, dali prosječnu ocjenu 9,1.

Podsjetimo, serija je u utorak, dva dana nakon završetka emitiranja na HBO-u, izbila na prvo mjesto IMDb-ove liste najpopularnijih serija svih vremena, a gledatelji su joj dali prosječnu ocjenu 9,7.