Podijeli članak

Putovnice Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, najvjerojatnije lažni, izdani su u istoj seriji kao putovnica poručnika Eduarda Shishmakova, zapovjednika GRU optuženog da je u listopadu 2016. organizirao atentat na Mila Đukanovića, prenosi "Daily telegraph".

Nalazi sugeriraju da su posebni autoriteti izdali putovnice pripadnicima vojne obavještajne službe.

Istraživanje novinarske organizacije "Bellingcat" i "The Insider Russian" također je pokazalo da je Petrov puno putovao kroz zapadnu Europu prije napada nervnim agensom novičok na Sergeja Skripalja i njegovu kćer Juliju u Solsberiju u ožujku ove godine.

Nejasno je, je li ga na tom putu pratio Boširov, čije podatke o putovanju nisu dobili istražitelji.

Sada je objavljeno da postoji samo 26 brojeva putovnica  između putnog dokumenta Petrova i lažne putovnice za Šišmakova, koji je organizirao neuspjeli državni udar uoči crnogorskih izbora u listopadu 2016. godine, koji mu je izdat pod pseudonimom Eduard Širokov, prenosi Blic.rs.

Putovnica za Širokova izdana je u kolovozu 2016. godine, a posebno tijelo izdalo je samo 26 takvih putonica od travnja 2016., otkad je Petrov počeo putovanja.

Britanski mediji "Sky News" i "Telegraph" objavili su tajno snimljene fotografije na kojima se navodno nalaze ruski obavještajci Eduard Shishmakov i Vladimir Popov u društvu srpskog državljanina Aleksandra Sinđelića, za koje se smatra da pružaju ključne dokaze da su Rusi imali plan za nasilan državni udar koji bi se završio atentatom na Mila Đukanovića.

Interpol je raspisao tjeralicu za Shishamkovim. Pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, tijekom kojeg je planirano ubojstvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, propao je samo nekoliko sati prije nego što je trebalo da se dogodi, zaključuje se u tekstu ''Daily Telegrapha''.

Eduard Shishamkov kojeg strani mediji označavaju kao jednog od organizatora neuspjelog puča u Crnoj Gori i zapovjednika ruske obavještajne službe GRU, radio je i kao vojno-pomorski ataše u Poljskoj 2014.

Osim njega, za planiranje puča u Crnoj Gori optužen je i Rus Vladimir Popov.