Podijeli članak

Akumulirani gubitak JP “Elektroprivreda Sarajevo” – Rudnika mrkog uglja Kakanj do kraja 2018. godine iznosi 117,9 milijuna KM, što prelazi osnovni kapital ovog društva za 25,3 milijuna KM, stoji u izvještaju federalnih revizora koji su poslovanje ovog društva ocijenili negativno. Samo u prošloj godini ovaj rudnik je poslovao sa gubicima u iznosu od 13,7 milijuna KM.

Revizori su ocijenili da je Društvo netransparentno sklapalo ugovore, trošilo sredstva, isplaćivalo dnevnice i tople obroke, te prevoz radnika, a velika dugovanja su uočena i po pitanju sudskih troškova, te doprinosa, pišu Nezavisne.

Protiv Društva se vode sudski sporovi u vrijednosti od 104.049,180 KM.

“Navedene okolnosti stvaraju sumnju u sposobnost Društva da nastavi sa vremenski neograničenim poslovanjem. Prilikom sastavljanja godišnjih financijskih izvještaja, Uprava nije postupila u skladu s pravilnikom kada je u pitanju prezentacija financijskog izvještaja, jer nije izvršila procjenu niti objavila značajnu neizvjesnost u vezi sa stalnosti poslovanja Društva. Društvo nije izmirilo 72.657.517 KM doprinosa na isplaćene plaće iz ranijeg vremena poslovanja (sa 31. 12. 2016. godine), što nije u skladu sa Zakonom o doprinosima niti sa Zakonom o javnim poduzećima u FBiH. Također, nije izmireno 2,3 milijuna KM posebnih naknada, što je zakonska obveza Društva. Od iskazanog iznosa neplaćenih naknada, na prethodne godine odnosi se 2.075.417 KM, a na obveze iz 2018. godine 235.077 KM”, stoji u izvještaju revizora.

Iz Vlade FBiH u petak su kazali da još nisu u potpunosti upoznati sa revizorskim izvještajem, te da će komentar dati naknadno.