Podijeli članak

Stožer za izvanredne situacije u Republici Srpskoj (RS) dao je danas suglasnost za raskidanje ugovora vezanog za nabavku pokretne bolnice, jer dobavljač, poduzeće "Balkan global“, nije ispunilo svoje obveze, zbog čega se traži povrat 4,2 milijuna KM, koliko je plaćen taj objekat - rekao je direktor Instituta za javno zdravstvo u RS Branislav Zeljković.

On je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci precizirao kako je zahtjev za raskidaje ugovora zatražio Institut, jer nije dovršena montaža pokretne bolnice.

Podsjetio je kako je taj institut 26. ožujka, na osnovu zaključka spomenutog stožera, pokrenuo nabavku bolnice, a u ugovoru je naveden rok za njeno dopremanje od 12 dana.

-Dobavljač u ovom roku nije isporučio mobilnu bolnicu, odnosno, nije obavio cjelokupnu isporuku. Točnije, bolnica nije stavljena u funkciju, kako je to ugovorom precizirano – istaknuo je Zeljković.

Institut se polovicom travnja obratio dobavljaču da se izjasni u vezi s rokom isporuke.

-Dobavljač je u dopisu naveo otežane okolnosti isporuke. Krajem travnja započeta je montaža mobilne bolnice, ali nije urađena do kraja, odnosno, bolnica nije stavljena u funkciju – dodao je Zeljković.

Navodi da je dobavljač bio u obvezi transportirati, montirati i dovesti u funkciju mobilnu bolnicu.

Iz Vlade RS-a su ranije naveli kako je bolnica kupljena za potrebe eventualnog liječenja pacijenata oboljelih od posljedica zaraze virusom korona, a u slučaju da kapaciteti bolnica ne budu odgovarajući.

Planirano je da se bolnica, ako bude potrebe, postavi u Zalužanima kod Banje Luke. Prvi dio bolnice je dopremljen 3. travnja, a očekivalo se da u idućih nekoliko dana bolnica bude kompletirana, do čega nije došlo, što je opozicija kritizirala, tražeći odgovornost.