Podijeli članak

Roditelji u BiH u posljednje vrijeme djeci daju neobična ime, i kao da se natječu u tome čije dijete će imati jedinstvenije ime. "Mislim da su to, kao i moda, kružne stvarni. Nakon komunizma malo se svijet vratio crkvi i tradiciji, pa su moderna biblijska i nekadašnja stara imena", kaže etnolog Nebojša Dragojlović, pišu Nezavisne novine.  

Umjesto po bakama i djedama, imena se daju po povijesnim osobama, pjesnicima, glumcima, a u potrazi za imenom svojoj djeci, kaže Olivera Nedić, predsjednica Udruženja obitelji s četvero i više djece "Budućnost 4+", kopa se po arhivima i starim knjigama samo da bi se djeca razlikovala od vršnjaka.

"Imena koja su bila popularna prije desetak godina su postala prilično česta, pa imate situaciju da u odjelu po petero djece nosi isto ime. Onda su roditelji vjerojatno tražili manje 'potrošena' imena. Traže ime koje će obilježiti dijete u generaciji, da se razlikuje", smatra Nedić. 

Dodaje kako treba ipak možda malo razmisliti i o simbolici imena.  "Evo, naša Sofija je mudrost, Glorija je slava, Viktor je pobjednik, Petar je stijena, Jovan je božji dar, takav je prijevod imena. Nama je to bilo zanimljivo, ta simbolika koju njihova imena nose, i baš smo pokrili sva područja", kazala je Nedić.