Podijeli članak

Rezervacije noćenja u španjolskim hotelima ponovo su pale u rujnu, snažnije nego u prethodnom mjesecu, odražavajući ograničenja putovanja koja su teško pogodila sektor turizma, pokazali su u petak podaci državnog statističkog ureda.

U rujnu rezervacije su potonule 78 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. U kolovozu njihov je broj smanjen 64 posto, objavio je INE.

Do rujna pad od 71 posto

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci hotelske su rezervacije potonule 71 posto, budući da blagi oporavak u lipnju nakon ublažavanja strogih mjera zatvaranja kojima je vlada nastojala zaustaviti širenje koronavirusa, nije bio dovoljan da ublaži udarac.

Podaci pokazuju da su u rujnu najbolje popunjeni bili hoteli u sjevernim regijama Kantabriji i Asturiji, 37 odnosno 35 posto.

Turizam čini 12 posto španjolskog BDP-a a teško ga je pogodilo zaustavljanje globalnih putovanja zbog pandemije koronavirusa.

Tračak nade unijele su u četvrtak Engleska i Njemačka povlačenjem upozorenja građanima da ne putuju na Kanarske otoke, što bi moglo , spasiti dio zimske sezone na arhipelagu.