Podijeli članak

Respiratori koje je nabavila Federalna uprava civilne zaštite u najboljem su mogućem redu i ispunjavaju najviše standarde, tvrdi direktor Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine, Zijad Džemić. Ipak pojedine bolnice ih ne žele, jer sumnjaju u njihovu funkcionalnost. Priča se komplicira i time što pojedini mediji navode kako kineska kompanija najavljuje tužbu prema BiH zbog narušenog ugleda, piše N1.

Uvidom u dokumentaciju kineske kompanije Beijing Aerospace Changfeng - utvrđeno je da je riječ o najstarijem proizvođaču medicinske opreme, koji ima sve neophodne certifikate kvaliteta, najmasovniju proizvodnju medicinskih instrumenata u Kini - tvrdi direktor Instituta za mjeriteljstvo u BiH, Zijad Džemić. Navodi i kako respiratori koje je Federacije uvezla, ispunjavaju standarde za sveopširnu upotrebu.

"Proizvođač kaže da su oni prvenstveno stacionarni, da su oni invazivni i neinvazivni da mogu raditi u različitim modovima, mogu raditi u prostorima intenzivne njege zato što zadovoljava sve uvjete za COVID pacijente. U svim papirima proizvođača stoji da ovi ventilatori se koriste za tretman COVID pacijenata", kazao je Zijad Džemić, direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH.

Iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine ranije su pak priopćili, da shodno nalazu stručnog vještaka, postoji sumnja da respiratori koje je nabavila firma Srebrena malina, ipak nisu upotrebljivi. Pojedini mediji pak navode kako bi optužnica uskoro mogla ugledati svjetlo dana. No, iz Tužiteljstva to ne potvrđuje.

"Na predmetu se aktivno radi. Predmet je i dalje u fazi istrage", kazali su iz Tužiteljstva.

Posljednje informacije o respiratorima su, da se nalaze u skladištu Hercegovinalijeka. Do raspodjele još nije došlo jer se sve županije nisu bili izjasnili o tome koliko im je respiratora neophodno. Pojedine bolnice ih ne žele. A pojedini pak tvrde da je upotreba ograničena. Podsjećamo na izjavu ministra zdravstva ZDŽ.

"Prednost respiratora prema onome što smo saznali je u tome da se mogu koristiti kao transportni a s obzirom na razuđenost ZDŽ na udaljenost pojedinih domova zdravlja na duže transporte pacijenata do Urgentnog bloka ili odjela Kantonalne bolnice Zenica i Opće bolnice Tešanj ti respiratori bi našli svoje mjesto", kazao je Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDŽ.

Kako bi se stavili u upotrebu, neophodno je i pronaći adekvatnog servisera. Ta uloga također je pripala Federalnoj upravi civilne zaštite. A i kada se raspodijele - ostaje i polemika njihove upotrebe, s obzirom na to da, pojedini stručnjaci tvrde - istraživanja su pokazala da se kod COVID pacijenata ne mogu uvijek primijeniti opća pravila korištenja, nego je neophodan personaliziran pristup.

"Kod COVID pacijenata može se vidjeti da se klinička slika promijeni u roku od 24 sata, samim tim je neophodno pratiti kontinuirano svakog pacijenta pojedinačno i mijenjati postavke u zavisnosti od same slike za svakog pacijenta kada se već nalazi na respiratoru", kazao je Almir Badnjević, direktor Verlaba.

Inače, Sud Bosne i Hercegovine nedavno je ukinuo sve mjere zabrane prema osumnjičenima u predmetu Respiratori. Odbijena je i žalba koju je uputilo Tužiteljstvo.