Podijeli članak

Tagovi

Šest pravomoćnih presuda talijanskih sudova koje su pokazale vezu između obolijevanja od raka i boravka talijanskih vojnika na području BiH i Kosova, koji su NATO snage bombardirale s osiromašenim uranijem, služi kao pravni temelj za tužbu koju priprema protiv NATO-a Republika Srpska, piše Slobodna Bosna, baš kao i Srbija.

Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske rekli su da će se Republika Srpska pridružiti tužbi i pravnim putem tražiti naknadu nanesene štete.

“Do sada je negirano štetno djelovanje osiromašenog uranija, a sada postoje dokazi za suprotno i jaka osnova za pokretanje tužbe. Imamo dosta dokaza i podataka o uzrocima koji su doveli do povećanog obolijevanja ljudi i stoke”, izjavila je Akademija Slobodnoj Bosni.

Naveli su kako se nakon bombardiranja na nekoliko lokacija u Republici Srpskoj povećao broj oboljelih od kancerogenih bolesti.

Srpska kraljevska akademija ustvrdila je kako se njihovom odvjetničkom timu javilo više od tisuću građana koji su oboljeli ili obitelji preminulih od raka, te im je u planu formiranje međunarodne komisije odvjetnika iz zapadne Europe, Rusije i Kine koja će sudjelovati u pisanju tužbe.

“Pala je njihova priča da uranij nije štetan. Oni ne poriču da su nas bombardirali, nego poriču da je uranij štetan po zdravlje. Sada imamo materijalni dokaz kako to nije točno”, izjavila je Srpska kraljevska akademiji portalu Slobodna Bosna.

Članice NATO-a bombardirale su Republiku Srpsku od 30. kolovoza do 14. rujan 1995. godine kao odgovor NATO saveza na tešku situaciju u BiH i sa ciljem onesposobljavanja vojnog arsenala bosanskih Srba.  NATO je pokrenuo vojnu operaciju protiv Srbije od 24. ožujak do 9. lipanj 1999. godine kako bi se  spriječila daljnja eskalacija nasilja.