Podijeli članak

Tužiteljstvo i vrh policije MUP-a ZHŽ su, već sredinom studenog 2019. godine, od strane renomiranog svjetskog forenzičnog patologa prof.dr. Johna Clarka bili argumentirano upoznati kako se u slučaju smrti Lane Bijedić radi o padu s velike visine u vodu, ali su unatoč tomu nastavili istraživati ubojstvo. 

Clarke se stavio na raspolaganje sačiniti nalaz koji je spreman braniti pred sudom, novinarima ili pred bilo kojim timom patologa na svjetskoj razini.

Sastanak u MUP-u vezano za predmet Lane Bijedić

Na sastanku, koji je proteklog tjedna održan u prostorijama MUP-a ZHŽ, na temu prezentacije svih poduzeti radnji, operativnih saznanja i vještačenja u slučaju Lane Bijedić, sudjelovali su predstavnici Centra za forenzička vještačenja, tužitelji Borislav Čuljak i Josip Aničić, načelnik Sektora krim policije Igor Marić, šef krim-istražnog odjela MUP-a Robert Sesar, te istražitelji Drago Tomić i Darija Herceg.

Inspektor Milan Galić, kao domaćin, je također trebao nazočiti sastanku ali je imao ozbiljnijeg posla. Na tom sastanku, između ostalog je bitno naglasiti, pale su teške optužbe na relaciji predstavnika Centra za forenzička vještačenja i ranije navedenih tužitelja koji su vodili istragu.

Tužitelj i komesar odavno znali kako se radi o samoubojstvu

Vještakinja za biološke tragove Centra za forenzička vještačenja pri FUP-u Elma Karahasanović je na sastanku temeljito obrazložila sve okolnosti oko dobre volje renomiranog patologa, odnosno da je u studenom 2019. godine, vezano za slučaj Lane Bijedić, pozvala postupajućeg tužitelja Josipa Aničića u Sarajevo kako bi ga upoznala s prof.dr. Johnom Clarkom renomiranim forenzičnim patologom.

Također je prezentirala njegovu biografiju, a između ostalog John Clark je široj javnosti poznat kao forenzički vještak za patologiju Sveučilišta u Glasgowu kojeg je Haaški sud angažirao za vještačenja ekshumacija masovnih grobnica u okolici Srebrenice (sačinio oko 3.000 izvješča o autopsiji tijela i dijelova tijela), a sudjelovao je 2001. godine i u obdukcijama na četiri grobišta u groblju u Kninu (295 izvješća o autopsiji tijela i dijelova tijela). Clark je bio svjedok optužbe u suđenju protiv Ratka Mladića, te svjedok na suđenju Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču.

Karahasanović je posebno istaknula kako je, nakon pregleda nalaza obdukcije, stupnja i vrste ozljede na tijelu Lane Bijedić, patolog Clark nedvojbeno utvrdio kako se radi o padu s velike visine u vodu, te je čak ponudio tužiteljstvu besplatno sačiniti nalaz i mišljenje.

Tužitelj i istražni tim nastavili istraživati ubojstvo

Iako su već mjesec dana nakon pronalaska beživotnog tijela Lane Bijedić, inspektor Galić i tužitelj Aničić imali ove informacije, oni su beskompromisno, iz samo njima znanih razloga odbacili teoriju svjetskog stručnjaka iz područja forenzične patologije i istragu nastavili voditi kao ubojstvo.

Nije potrebno ni spominjati kakve su se sve blamaže tijekom istrage događale, s obzirom na ovakvu "suradnju" između tužitelja i istražiteljskog tima na čelu s Igorom Marićem. O svakom koraku u istrazi javnost je dan prije saznavala u medijima, pa su tako pojedini svjedoci u medijima okarakterizirani kao potencijalne ubojice.

Čak je vještakinja Karahasanović pred svima na navedenom sastanku ljutito upitala Aničića zašto nije istragu preusmjerio prema samoubojstvu, te je taj trenutak iskoristio i Igor Marić pa se, želeći odglumiti kako ni on nije znao za Clarkov nalaz, glasno negodojući svrstao uz vještakinju.

Ozračje na sastanku je dostiglo fazu usijanja, a tužitelj Aničić je samo izbezumljeno šutio.

Tužitelj Čuljak upozoren da zadrži tijelo Lane Bijedić

Poseban dijalog se vodio između vještakinje Karahasanović i tužitelja Borislava Čuljka, gdje je vještakinja pred svima emotivno naglasila kako je dugo čekala ovakav sastanak na kojem će javno upitati tužitelja Čuljka zašto ju nije poslušao kada mu je sugerirala da se tijelo Lane Bijedić zadrži, da se omogući pristup eventualnim potrebnim uzorcima, a on je unatoč tome tijelo predao obitelji koja je tijelo kremirala, piše Ljubuški.net