Podijeli članak

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske reagiralo je na dodjelu Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu izražavajući začuđenost i nezadovoljstvo izborom ovogodišnjeg laureata ove ugledne nagrade.

"Ne ulazeći u pitanje Handkeovog književnog opusa i kvalitete njegovog literarnog izričaja, Ministarstvo izražava zabrinutost zbog dodjele Nobelove nagrade osobi politički angažiranoj u davanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošloga stoljeća", navode u priopćenju. 

Ministarstvo dalje podsjeća da je ta politika dovela do ratova na području bivše Jugoslavije, teških zločina na Kosovu i agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su izgubljeni mnogi životi, protjerano brojno stanovništvo te uvedena dugotrajna nestabilnost u ovome dijelu Europe. 

"Zbog genocida i zločina protiv čovječnosti Milošević je odgovarao pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju i preminuo je tek nekoliko tjedana prije izricanja presude. Europsku i svjetsku javnost osupnula je i činjenica da je Peter Handke održao oproštajni govor na Miloševićevom pogrebu. Američki, britanski te međunarodni PEN, kao i brojni ugledni filozofi i pisci diljem svijeta, ocijenili su neprihvatljivom ovu odluku Švedske kraljevske akademije jer je riječ o piscu koji je negirao povijesne istine te podupirao zagovaratelje genocidne politike. Dodjelom Nobelove nagrade Peteru Handkeu narušen je ugled i doveden u pitanje kredibilitet same nagrade", stav je hrvatskog ministarstva.