Podijeli članak

Višemilijunski dug prema gradu i državi i nepostojanje ugovora o koncesiji zatvorili su dubrovačku žičaru. I od tada je prošlo gotovo mjesec dana. 

Nakon dubrovačkih zidina i stare gradske jezgre treće rangirana je upravo žičara. Na Tripadvisoru ima 12 tisuća komentara i visoku ocjenu. No, kako su brojni turisti u posljednjih mjesec dana "poljubili vrata", razočaranih komentara sve je više. 

Hazel i Tammy došle su iz daleke Australije s listom dubrovačkih želja, među njima je i vožnja žičarom. 

"Vidjele smo to na Tripadvisoru kao jednu od najzanimljivijih stvari koju valja posjetiti, bila je na našoj listi i razočarale smo se jer ne radi", rekle su za RTL Danas.

I tako, turist po turist. Komentar po komentar. Redom loši i puni razočaranja na račun nerada dubrovačke atrakcije.

Razočarani su i Robert i Nancy koji su iz SAD-a potegnuli do Dubrovnika. 

"Uživamo u Hrvatskoj. Došli smo u Dubrovnik kako bismo se provozali žičarom jer je iz nje najbolji pogled na grad. Razočarali smo se kad smo doznali da ne radi", govore nezadovoljni.

Mnogi u komentarima spominju neplaćanje koncesije gradu, razočaranje, korupciju. Žičaru su carinici zatvorili prije mjesec dana zbog višemilijunskog duga prema gradu državi i carini. 

Mato Franković, dubrovački gradonačelnik govori kako bi se naknada trebala plaćati, te da se radi na rješavanju svih sudskih i upravnih sporova. 

Tek tada potpisat će se Ugovor o koncesiji s vlasnikom. Dok oni čiji posao ovisi o žičari negoduju, njezino zatvaranje drugima je podebljalo posao. Naime, taksisti do vrha Srđa od turista traže i do 50 eura.  

"Od kada se zatvorila žičara, ovo je izvanredno stanje. Kolona odozgo, kolona odozdo. To samo voze, voze, voze. Nitko živ nije vidio ovoliki promet. Nije moguće da je ovako. Sve je došlo na ovaj naš jadni put", govori stanovnik Bosanke Luko Paskojević.

Ima i onih kojima su prijevozno sredstvo do Srđa vlastite dvije noge.

"Trebalo nam je sat i pol. Bilo je oblačno pa nam nije bilo prevruće. Dobar način da iskoristimo svoje vrijeme ovdje. Više se volimo prošetati nego plaćati taksi", govore za RTL Danas Kanađani Rhondo i Amanda. 

Ako vam se ne pješači do Srđa i natrag, možete i na starinski način - na magarcu. Ako prijevozno sredstvo nagovorite na suradnju.