Podijeli članak

Nakon što je otkriveno kako se Ramiz Halkić i Anel Šahinović ne mogu dogovoriti tko će od njih dvojice biti dopredsjednik Skupštine Unsko-sanske županije iz reda hrvatskog naroda, još jednom je isplivala na površinu sva manjkavost izbornog sustava u Bosni i Hercegovini. 

Ove dvije perjanice "hrvatske politike" u USŽ-u dolaze iz SDP-a, odnosno, Laburističke stranke i najbolji su dokaz zlouporabe Daytona, trenutno važečih zakona i pokazatelj su u kakvom su položaju Hvati u Bosni i Hercegovini. Upravo ovaj model SDA i SDP, kao i njihovi politički sateliti, uz veliku potporu međunarodne zajednice, žele primijeniti u cijeloj Federaciji. Takva građanska država u kojoj su samo Bošnjaci konstitutivni narod, a svi ostali građani drugog reda, cilj je bošnjačke političke elite iz SDA, SDP-a i drugih stranaka. 

Ramiz Halkić i Anel Šahinović sigurno neće u svome mandatu tražiti da se otkrije tko je isplanirao, naredio i ubio generala  HVO-a Vladu Šantića, tko je protjerao Hrvate s prostora USŽ-a ili pak pokrenuti inicijativu da se izgradi spomenik na mjestu gdje je u akciji "Oluja" hrvatska vojska došla do granice BiH, a Atif Dudaković k'o malo dijete zahvaljivao Miroslavu Tuđmanu jer je spriječena "nove Srebrenica" i pokolj nad 140 000 ljudi od strane srpskog agresora. Od toga događaja su prošle 23 godine, a sada se Ramiz Halkić i Anel Šahinović predstavljaju kao Hrvati i zauzimaju pozicije jednog legitimnog naroda. 

Ali nisu se Ramiz i Anel kandidirali kao Hrvati samo kako bi došli do pozicije dopredsjednika Skupštine USŽ-a iz reda hrvatskog naroda. Svaki od njih kao Hrvat želi završiti u Domu naroda Federacije i prema odluci Srednjišnjeg izbornog povjerenstva BiH, jedan od njih će u tome uspjeti. Razlog tomu je što je SIP BiH odlučio kako najmanje jedan predstavnik svakog naroda mora biti biran u Dom naroda FBiH iz svake županije. I to "bug" koji se mora ispraviti. 

Cijela ideja postojanja Doma naroda FBiH jest da se u njemu štite nacionalni interesi svakog od konstitutivnih naroda. Hoće li Ramiz Halkić ili Anel Šahinović štititi interese Hrvata? Je li Edim Fejzić iz BPŽ predstavnik hrvatskog naroda? Usput rečeno, ovaj Hrvat po profesiji  je ponovo izabran u Skupštinu BPŽ-a i ponovo će predstavljati Hrvate u Domu naroda FBiH.

Samo netko apsolutno politički nepismen ili jako zloban ne vidi problem u ovim pojavama. S druge strane, ovakve pojave treba stalno naglašavati jer su one najbolji pokazatelj u kakvom sustavu živimo. I imaju jači učinak od bilo koje kuknjave bilo kojeg hrvatskog političara o položaju hrvatskog naroda u BiH.