Podijeli članak

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić i predsjednik Visokog sudskog tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija pozvali su "vještake patologe u Federaciji BiH na hitno započinjanje rada na obdukcijama u Federaciji shodno tužiteljskim naredbama" smatrajući dalju opstrukciju rada na obdukcijama nedopustivom.

To je bio jedan od zaključaka sastanka na kojem su danas razgovarali o funkcioniranje sigurnosnih i pravosudnih institucija za vrijeme trajanja izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa u BiH.

Zaključili su da je radi izbjegavanja štetnih posljedica po prava građana potrebno hitno normativno urediti pitanje rokova u sudskim postupcima na nivou BiH, Federacije i Brčko Distrikta, u skladu s inicijativom VSTV-a BiH. 

Također, suglasni da sve sigurnosne i pravosudne institucije u BiH za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti uslijed pandemije ostvaruju svoju ulogu predviđenu Ustavom i zakonima.

Suradnja sigurnosnih i pravosudnih institucija u BiH je na zadovoljavajućem nivou te odgovara svim izazovima izvanrednih okolnosti,  jedan je od zaključaka sastanka, na kojem je Radončić podržao inicijativu VSTV BiH za donošenje propisa na svim nivoima za omogućavanje on-line suđenja u BiH.

Današnji sastanak održan je u cilju da se unaprijedi saradnja pravosudnih i sigurnosnih institucija u BiH, saopćeno je iz VSTV-a BiH.