Podijeli članak

Pored kroničnog problema s radnim vizama, domaća poduzeća koja putem detašmana izvode građevinske radove u Njemačkoj sve češće napuštaju radnici koje odvedu da zarađuju u jednoj od najjačih ekonomija svijeta.

Spasoja Albijanić, direktor poduzeća “Monting montaža” iz Bijeljine, a koje preko sporazuma posluje u ovoj zemlji, kaže kako je ovaj problem sve izraženiji.

"Njemačke, a sve češće i slovenske firme u Njemačkoj čim vide dobre radnike, lobiraju za sebe i nude im dobre uvjete. Bilo je slučajeva gdje su radnici odlazili iako su uvjeti bili lošiji. Jednostavno, smatrali su kako dobivaju neku sigurnost, a kasnije su odveli i obitelji sa sobom", kazao je Albijanić za Nezavisne novine.

Dodaje kako je zbog toga teško sačuvati radnika.

"Mi smo imali pojedinačnih slučajeva, ali ni blizu koliko neki drugi imaju. Naši radnici putem sporazuma zarađuju od sedam do 14 eura po satu, od tog iznosa jedini trošak im je hrana. Ostale troškove, poput stana i prijevoza, pokriva poduzeće", rekao je.

Mile Petrović, tajnik Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala Gospodarske komore Republike Srpske, kaže kako domaće gospodarsko društvo vizira radnika, a on s tom ulaznom vizom jednostavno prijeđe raditi u njemačku tvrtku.

Prema njegovim riječima, to je nedopustivo.

"Redovnim putem na radnu vizu bi morao čekati najmanje dvije godine, a ovako sačeka da mu domaće poduzeće to uradi za nekoliko mjeseci", kaže Petrović.

Prema njegovim riječima, neophodno je i mijenjati način zakazivanja termina za vize, koji se, prema njegovoj ocjeni, pokazao kao vrlo neučinkovit.

Predlaže da komore umjesto gospodarskih društava obavljaju te poslove, kao što je slučaj u Srbiji.

"U Srbiji to funkcionira tako da gospodarska društva u komoru donesu spremnu dokumentaciju, a onda se preko nje rješava.

Procedure tamo traju oko 15 dana, dok naše tvrtke ovdje čekaju i do tri mjeseca
", kaže Petrović.

Podsjećamo, pod terminom detašman podrazumijeva se poseban vid poslovne suradnje između poduzeća s područja jedne države koje na osnovu sklopljenog ugovora s poduzećem iz druge države izvodi radove u toj državi.