Podijeli članak

Nelegalna odluka Zastupničkog doma parlamenta BiH o prestanku mandata, odnosno izboru i stupanju na dužnost članovima Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH, na prijedlog zastupnika SDS-a Dragana Mektića, potpuno će poremetiti političku situaciju u BiH, jer sada praktično ne postoji SIP, navodi zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Nebojša Radmanović. "Ovo je mnogo krupnije nego što izgleda, jer sada praktično nemamo SIP", rekao je Radmanović i istaknuo kako je odluka Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ozbiljan upitnik za daljnje funkcioniranje BiH, javlja Srna. 

Radmanović, koji je i potpredsjednik SNSD-a, izjavio je za RTRS da je ovaj antizakonski potez u Zastupničkom domu napravila relevantna bošnjačka politička stranka s potpuno nerelevatnom, malom, sitnom grupom predstavnika srpskog naroda. On je rekao kako su tu sjednicu napustili zastupnici SNSD-a i HDZ-a jer su vidjeli da oni koji su htjeli to izglasati nisu bili spremni ni voditi raspravu s njima i nisu se obazirali kada im je ukazivano da krše zakone, rade protiv prethodnih odluka Doma i nanose štetu svima. Radmanović ističe da će svaka tužba sudu ovih koji su smijenjeni biti u njihovu korist. On je podsjetio da je Zajedničko povjerenstvo za administrativne poslove Zastupničkog doma ranije imenovalo tri člana povjerenstva za izbor SIP-a BiH u skladu sa zakonom.

"Ovo tijelo je prije tri dana usvojilo pravilnik o izboru novih članova SIP-a BiH i donijelo odluku o raspisivanju natječaja, i onda se dogodilo ovo", rekao je Radmanović. On naglašava kako bi ovo tijelo u skladu sa zakonom moralo izabrati istaknute pravne stručnjake koji imaju iskustvo u obavljanju izbornih poslova, a ne marginalce u poslijepodnevnim satima. "Ovi su se toga prepali, jer je predviđeno da to povjerenstvo od sedam članova boduje ljude i izabere najbolje bez stranačke pripadnosti", kaže Radmanović. On naglašava kako se moraju biti pronaći rješenja, od kojih je jedno dosljedno provođenje zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, ali je potrebno tražiti i neka dodatna.

"Postoje snage unutar SDA koje biraju marginalce iz reda srpskog naroda koji ne poštuju odluke Narodne skupštine Republike Srpske, koji traže fotelje i povratak, i u tom puču točno znaju što rade - ono što ne mora da ide ni u Predsjedništvo BiH, ni u Dom naroda BiH. Ti ljudi su i ranije radili protiv zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske", naveo je Radmanović, dodajući da će se SNSD i dalje držati zaključaka Narodne skupštine Srpske.