Podijeli članak

Radikalni islamist Munib Ahmetspahić, kojega se povezivalo s napadačem na američko veleposlanstvo u središtu Sarajeva 2011., najvjerojatnije će priznati krivnju i nagoditi se s pravosudnim vlastima BiH za sudjelovanje u terorističkoj organizaciji Islamskoj državi na čijoj se strani borio u Siriji i Iraku.

Kako je objavio portal Detektor koji prati pravosudne procese u BiH, na početku sudskog procesa Ahmetspahiću, obrana i tužiteljstvo su potvrdili da su započeli pregovori o priznanju krivnje.

Prema navodima optužnice, Ahmetspahić je od 2013. do 2018. boravio na području Sirije i Iraka kao pripadnik paravojnih formacija Islamske države (ISIL), “Jabhet al-Nusra“, “Al-Nusrah Front”. Na teret mu je stavljeno da se priključio terorističkim organizacijama i sudjelovao u borbama i terorističkim aktivnostima, prigodom čega je i teško ranjen na području Sirije, te mu je amputirana noga.

“Radi se o visokoj amputaciji lijeve noge i teško mu je dolaziti na sud”, rekao je tužitelj Dubravko Čampara. Pojasnio je kako je teško zdravstveno stanje jedan od razloga za priznanje krivnje.

Optužnica protiv Muniba Ahmetspahića, koji je niz godina živio u naselju Maoča nedaleko Brčkog, koje je smješteno uz granicu s Hrvatskom, zasniva se na više dokaza i svjedoka.

Njega se teretilo da je pomagao Mevlidu Jašareviću, s kojim je živio u Maoči, za prikrivanje dokaza nakon napada iz strojnice na američko veleposlanstvo u listopadu 2011. Jašarević je zbog ovog terorističkog napada osuđen na 15 godina zatvora.