Podijeli članak

Žiri 23. Festivala akademskih pozorišta Srbije, koji je radio u sastavu: Gordana Đurđević Dimić, prvakinja drame Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, Nataša Delač Končarević, teoretičar dramskih umjetnosti i Milutin Ž. Pavlov, književnik, između ostalih nagrada donio je i slijedeću odluku:

NAGRADA ZA PREDSTAVU U CJELINI dodjeljuje se predstavi Mostarskog teatra mladih "USPAVANKA ZA MLADENKU", i 

II NAGRADA ZA NAJBOLJU REŽIJU dodjeljuje se Seadu Đuliću za režiju predstave "Uspavanka za Mladenku".

Ove dvije nagrade povećale su eMTeeM-ov ovogodišnji fond nagrada na 14.

Predstava „Uspavanka za Mladenku“ na dokumentarno-poetski način, vrlo otvoreno problematizira zločin nad hrvatskim civilima iz sela Grabovica iz rujna 1993. godine. Toga dana pripadnici tzv. Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) ubili su 33 hrvatska civila, od kojih je najstarija osoba imala 87 godina, a najmlađa tek 4 godine. Predstava je autorski projekt Seada Đulića, a izvodi ju Mostarski teatar mladih (eMTeeM).

„Na 25. godišnjicu zločina u Grabovici rekao sam da imam želju i potrebu, kao bivši časnik ARBiH, da o tom zločinu progovorim i napravim predstavu. Mojih osam mladih glumaca teatra nisu imali pojma o Grabovici, neki nisu znali ni gdje se nalazi. Predstavu nisam pravio protiv svojih, nego protiv zločina i zločinaca. Nikakav zločinac ne može biti moj!“, kaže Đulić.

Oni koji su bili u prilici da pogledaju ovu predstavu kažu da je ona otvorila proces suočavanja sa prošlošću, prvenstveno u Mostaru ali i šire, te da je pomaknula granice dijaloga i puta ka istinskom pomirenju i izgradnji zajedničke budućnosti.

Predstava je odlukom publike 33. retrospektivnog festivala „Dani teatra mladih“ osvojila eMTeeM-ovu „Masku“, te je proglašena najboljom predstavom prošle sezone Mostarskog teatra mladih.

,,Mislim da je ova predstava rješenje za ratnu ranu u Mostaru i ima veliki potencijal da bude rješenje za one koji shvate poruku na pravi načinˮ, kaže Edina Delalić, članica Mostarskog teatra mladih i glumica u predstavi.

Pored Edine, u predstavi glume Šejma Delalić, Mia Musić, Anamarija Alpeza, Ali Kamer Aksoy, Haris Habibija, Alem Neziri, Damir Čobo, Miran Bečević i Faris Količić.

„Predstava je dobila ime po četverogodišnjoj djevojčici Mladenki Zadro, koja je najmlađa žrtva ovoga zločina i koju smo uzeli kao simbol za sve nevine žrtve koje su izgubile život u prošlom ratu. Ovaj projekt je krik mladih ljudi koji traže pravdu i mir u ovoj zemlji koja neće imati budućnost ako se ne razriješi prošlost.“, kaže Mia Musić.