Podijeli članak

Slovenija se i dalje bori s veliki brojem zaraženih i umrlih od covida-19. Istina, situacija je danas bolja nego prošli tjedan, ali glavna državna epidemiologinja dr. Bojana Beović ne želi reći da je dobro. Ni da je uopće i bolje.

Ne želi, kaže, brzati sa zaključcima jer se virus pokazao posve nepredvidivim. Pa dok građani Slovenije dulje od dva mjeseca žive u karanteni, otvorena BiH, u kojoj se kava pije u kafićima, a ne iz aparata na novinskim kioscima, zarazu su, čini se, primirili.

Slovenija je prema broju umrlih na milijun stanovnika među prve četiri zemlje u Europi, a ovih je dana u jednom laboratorijskom uzorku otkrivena mutirana varijanta novog koronavirusa, vrlo slična soju koji je prije toga otkriven u Engleskoj, a koji je mnogo zarazniji, odnosno brže se širi. Mutirani virus u zemlju je donio Slovenac koji se vratio iz Velike Britanije, prenosi Jutarnji.hr

Više od 10.000 testova

- Dnevno radimo više od 10.000 testova, prije nekoliko smo ih dana napravili 14.000. Pola je PCR testova, a druga su polovica brzi antigenski testovi. Mislim da je to pomoglo jer sada pronalazimo više inficiranih. To ne znači da ih imamo više, nego ih više pronalazimo. Tko je pozitivan, više se pazi pa time sprečavamo daljnje širenje - kaže dr. Beović.

S obzirom na to da se broj zaraženih "stabilizirao", kaže dr. Beović, Slovenija razmišlja o otvaranju škola od ponedjeljka. Odluka još nije donesena. Dr. Beović se ne opušta i kaže da se ni Slovenci ne mogu opustiti.

Slovenija je cijepila oko 45.000 ljudi.

- Problem je što cjepiva ove generacije nema dovoljno. Cijepimo starije, interes je jako velik, ali nemamo, nažalost, dovoljno cjepiva - žao joj je.

Otvorene čistionice

U Sloveniji je u ovom trenutku na snazi zabrana javnih okupljanja, druženje samo u obiteljskom krugu šest osoba, policijski sat te načelna zabrana kretanja izvan granica općina prebivališta. Od popuštanja mjera, jedino su otvorene kemijske čistionice.

Kazne su velike, ali dr. Beović ističe da je "korist od njih samo djelomična jer nema inspekcija".

Najvećim problemom smatra rad na radnome mjestu.

- U jesenskom se valu nije uvodio rad od kuće kao proljetos, i to je dovelo do najvećeg broja zaraza. Drugo, starački domovi su pokošeni. To su najveći domovi u Europi, s prosjekom od 200 ljudi, s više ljudi u jednoj sobi.

Dr. Bojana Beović već je, kaže, umorna od sporog odvijanja stvari. Ipak, vjeruje da će krajem proljeća, s poboljšanjem vremena i više cijepljenih, Slovenija doći u epidemiološku situaciju kad će se moći i više opustiti.