Podijeli članak

Tagovi

Glavni financijski direktor Volkswagena Frank Witter je očito već duže vrijeme očekivao katastrofalne brojke, jer je prošlog tjedna predstavio ogromni gubitak najvećeg svjetskog proizvođača automobila u prvoj polovici 2020. godine.

Međutim, Witter je, kako piše Business Insider, bio mnogo više šokiran aferom prisluškivanja koja je razotkrila zavjeru u kojoj su Nijemci godinama sistemski rušili suradnju sa bh. kompanijom „Prevent“.

Kako navode, njemački mediji zaposlenik VW-a je između 2017. i 2018. godine potajno snimao i prenosio tajne strateške sesije je otkriven i otpušten, a istragu je pokrenulo i tužiteljstvo. Državno tužiteljstvo je već započelo istragu.

- Mnogima je zaista bilo iznenađujuće da postoje audio snimke internih sastanaka u Volkswagenu i da su izašle u javnosti. Ali VW trake nisu iznenadile rukovodstvo kompanije. Jer prema podacima Business Insidera, visoki predstavnici proizvođača automobila su već početkom 2018. godine dobili konkretne dokaze da se kompanija špijunira. Nagovještaj je stigao od strane Preventa – navedeno je u medijima.

U brojnim pismima nadzornim i upravnim odborima, bosanska grupacija poduzeća je tada pisala da je primila tajne dokumente. Glasnogovornik Preventa je potvrdio:

„Prevent je anonimno od zviždača primio isječke pisanih dokumenata u razdoblju od 2017. do 2018. Ni u jednom trenutku nismo dobili audio snimke.“ Afera koja je, osim velikih gubitaka, potresla VW, pokazuje da je njemačka kompanija osnovala tajnu grupu menadžera koji su imali za cilj raskinuti ugovore s Preventom, i direktno slabiti poziciju bh. kompanije na tržištu. „Prevent“ je najavio da će pokrenuti pravne procese protiv VW nakon što je afera izašla na površinu.