Podijeli članak

U zoološkom vrtu Pionirska dolina dom već desetinama godina pronalaze brojne životinje koje potiču iz svih krajeva svijeta, bilo da su rođene u drugim zoološkim vrtovima ili u sarajevskom. Dom je ovdje pronašla i jedna mačka koja je došla kao malo mače, a danas je velika prijateljica ni manje ni više nego medvjeda.

Kako navode iz zoološkog vrta Pionirska dolina, mačka se doselila prije tri godine. Pratila je uposlenike na posao i prije tri godine tijekom zime postala kancelarijska maca.

"Tu je ulazila kroz prozor, koji bi predraga teta Sabaha kao slučajno ostavljala odškrinut i pravila se da je ne vidi usnulu na radijatoru. Kad je izrasla u veliku mačku, drugo svoje proljeće provela je u ljetnoj bašti. Tu je dane provodila jedući dio obroka tete Sabine i uveseljavajući najmlađe goste koji su došli s roditeljima u najljepšu sarajevsku zelenu oazu. Onda je počela stvarati i svoju porodicu. Dok je godišnje na svijet i po dva puta donosila prekrasne mačiće, postala je i hrabra, velika, nestašna i radoznala maca, osobinama i neobičnim prijateljima slična animiranom liku djevojčice Maše iz dječjeg filma", kažu iz Pionirske doline.
 


Naime, njen najbolji drug postao je ogromni mrki medvjed čija nastamba se nalazi na istoj lokaciji, a koju je polako osvajala i činila svojom.

"U potrazi za miševima jedan dan posjetila je medino dvorište i tu ostala u igri žmurke sa svojim novim drugom. Medo koji je rođen u zoo vrtu, pa kao i druge životinje rođene na istim mjestima ne bi znao i mogao preživjeti nigdje drugo, prema maci "Maši" pokazao se vrlo dobronamjeran.Maca od tada gotovo svaki dan odlazi u njegovo dvorište, a prijateljstvo sa svakom novom posjetom postaje sve veće i veće. Vrlo često se zajedno zabavljaju i dok promatraju uspaničene posjetioce koji uplašeni slikom mace u istom dvorištu s medom trče da nađu uposlenike Pionirske doline. Gledaju ih začuđene i kada dobiju odgovor da je to sasvim uobičajena situacija i da su medo i maca pravi drugari čija igra sakrivanja ispod velikog drvenog panja ili u travi zna trajati satima. Ako maca nekada ne dođe medo zna čekati, jer maca je tada zauzeta novim, majčinskim obavezama", kažu uposlenici.

Mačka je svoju dvadesetočlanu obitelj smjestila u ekonomskom dvorištu blizu majmunarnika, ali na svoje zabave s medom uvijek odlazi sama, uzvodno uz Koševski potok, u njegovu nastambu. Macin neobični prijatelj ustvari je medvjedica Sonja, koja prijateljstvom najviše nervira svog rođaka Seju.

"Ni nova, mlada medvjedica Aida nije oduševljena macinim posjetama drugarici Sonji, čak ih se i pomalo plaši i pravi se da ju ne primjećuje. Međutim to dvije najbolje drugarice macu "Mašu" i medvjedicu Sonju uopće ne zanima, kao ni uplašeni posjetioci koji smatraju čudnim da njih dvije dijele isti prostor. One svojim prijateljstvom dužim od dvije godine prkose svima i uživaju u drugarstvu, neobičnoj ljubavi i zabavama koje vrlo često organiziraju", navodi se u ovoj lijepoj priče iz sarajevske Pionirske doline.