Podijeli članak

Nakon gotovo četiri mjeseca epidemije virusa Covid-19, epidemiološka situacija se bila djelimično popravila u većini zemalja što je rezultiralo otvaranjem granica posebno u zemljama u kojima je turizam izuzetno važna gospodarska grana.

U nekima je turizam i najveći izvor prihoda kao u većini mediteranskih zemalja poput Italije, Španjolske, Hrvatske, Portugala i Grčke.

Uz te zemlje turizam je također najznačajnija gospodarska grana i u susjednoj Crnoj Gori, koja je također kao i Srbija počela sa otvaranjem granica, ali i u BiH u kojoj je turizam godinama promoviran kao strateški ekonomski sektor.

Turistički radnici iz Mostara prosvjedovali su u prošlog tjedna na Starom mostu u Mostaru kako bi poslali poruku da je turizam "na koljenima" i zatražili od nadležnih otvaranje granica BiH za državljane EU. Istoga stajališta su i turistički uposlenici u cijeloj zemlji.

I pored djelomičnog otvaranja granica i putovanja desetina tisuća turista posebno u mediteranske zemlje, epidemiolozi, međutim, upozoravaju kako treba imati na umu da je epidemija koronavirusa u Europi i svijetu i dalje opasna prijetnja, te je nužno nastaviti sa mjerama zaštite sebe i ljudi oko sebe.

Ono što posebno interesira turiste, osobe koje vole i uživaju u putovanjima, ali i one koje namjeravaju godišnji odmor provesti na nekoj od morskih obala jeste kakve su mogućnosti osiguranja od koronavirusa, odnosno u slučaju zaraze spriječiti se izlaganju neplaniranih troškova.

Poznato je da je glavni izvor zaštite odnosno osiguranja prilikom putovanja u inozemstvo putno zdravstveno osiguranje. Putno osiguranje se uvijek preporučuje prilikom putovanja u inozemstvo, a posebno je to nužno u doba epidemije. 

Iz zavoda za javno zdravstvo preporučuju tako da je prilikom putovanja u vrijeme epidemije Covid-19 nužno pratiti relevantne informacije i preporuke lokalnih kriznih stožera Civilne zaštite, službene stranice o koronavirusu,  MUP-a i ostalih službi vezanih za putovanje, te se informirati o najnovijim mjerama i zabranama kretanja.

Neke od preporuka za putovanja su također putovanje vlastitim vozilom kako bi se smanjile šanse izlaganju zarazi, korištenje  beskontaktnog plaćanja, korištenje  jednokratnih rukavica za punjenje goriva i dodirivanje drugih površina koje koristi veliki broj ljudi, poput odmorišta i kafića, kao i korištenje maski za lice i izbjegavanje rukovanja i bliskih kontakata.

U slučaju putovanja zrakoplovom, vlakom ili autobusom također su obvezne maske za lice, održavanje udaljenosti od minimalno 1,5 metra, ali i posebno se upozorava da je važno proučiti materijale u vezi sa putničkim zdravstvenim osiguranjem.

Tako se npr. u slučaju putovanja u inozemstvo, navodi kako je dobra ideja online ugovaranje putnog zdravstvenog osiguranja. Putno osiguranje pokriva, primjerice, troškove hitnog liječenja u slučaju nezgode, troškove hitnog liječenja u slučaju bolesti, prijevoz člana obitelji u slučaju hospitalizacije duže od pet dana ili gubitak i kašnjenje prtljage, ovisno o ugovorenom paketu.

Prema informacijama koje je Feni dostavilo Udruženje osiguravajućih društava Federacije BiH od pojedinih svojih članica većina društava za osiguranje od kojih su dobili odgovore navode kako u svojoj ponudi nemaju „specijalni“ proizvod za osiguranje od „eventualne zaraze koronavirusom“ odnosno rizika nastanka zaraze ovim virusom.  

Ipak pojedina društva za osiguranje nude određene vrste osiguranja koje su u vezi sa tim virusom. Tako neka društva iako ne nude  osiguranje od rizika nastanka zaraze koronavirusom,  nude osiguravateljsko pokriće za smrt uzrokovanu tim virusom.

U nekim od društava, koronavirus je pokriven policama dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja i životnog osiguranja. Takvo dobrovoljno zdravstveno osiguranje nudi pokriće vanbolničkog liječenja i od posljedica koronavirusa, za svoje klijente kako sadašnje i buduće.

To znači da su policom dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja pokriveni pregledi i lijekovi koji se u okviru liječenja koronavirusa mogu izvršiti vanbolnički. Osim toga, osiguranicima životnog osiguranja koji imaju ugovoreno osiguravajuće pokriće za slučaj smrti, u slučaju nastanka osiguranog slučaja uzrokovanog koronavirusom, isplaćuje se puna ugovorena osigurana suma.

Isplatom osigurane sume obitelji osiguranika se pruža financijska zaštita i pomaže da prebrode financijske nedaće u teškim trenucima života, što zapravo i jeste smisao osiguranja, ističu se u odgovoru. 

U nekim od društava  navode da su njihovi proizvodi koncipirani tako da je COVID 19 (zarazne bolesti kao takve i/ili u slučaju pandemije/epidemije) ili uključeno u pokriće ili izričito isključeni putem uvjeta osiguranja za određeni proizvod. U okviru široke palete životnih osiguranja koja nude u pokriću je i smrt uslijed zaraze (COVID-19). 

Većina društava za osiguranje u pravilu navode da kroz policu putničkog zdravstvenog osiguranja ne uključuju pokriće od eventualne zaraze tijekom boravka - službenog ili turističkog u nekoj od drugih zemalja, a koje bi podrazumijevalo medicinsku zaštitu i troškova liječenja za zarazu nastalu koronavirusom, ali ipak nude mogućnost da u slučaju smrtne opasnosti, jamče pomoć osiguranoj osobi u situaciji u kojoj bi došlo do smrtnog ishoda bez nepotpune medicinske intervencije.