Podijeli članak

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin su nakon višesatnih razgovora donijeli odluku o suradnji u sklopu turske vojne operacije u Siriji. 

"Danas smo s (ruskim predsjednikom Vladimirom) Putinom zaključili povijesni sporazum u borbi protiv terorizma, za teritorijalnu cjelovitost i političko jedinstvo Sirije kao i za povratak izbjeglica", izjavio je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka u Sočiju, prenosi AFP.

Ruska vojna policija i sirijske pogranične snage će sutra od podneva zajednički poticati povlačenje boraca YPG-a i njihova oružja izvan granice zone od 30 kilometara.

Ta bi misija trebala potrajati šest dana, stoji u odredbama sporazuma koji su dogovorili Erdogan i njegov ruski domaćin.

"Glavni cilj operacije je izvesti terorističke organizacije PKK/YPG iz zone i olakšati povratak sirijskih izbjeglica", rekao je Erdogan, javlja Reuters.

Imaju 150 sati za povlačenje

Dogovoreno je da se YPG povuče i iz gradova Tel Rifaat i Manbij.

Sirijska milicija YPG glavna je sastavnica Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje su se proteklih godina zajedno s američkim vojnicima borile protiv džihadističke skupine Islamske države (IS), no povlačenjem američkih vojnika ostale su bez zapadnog saveznika. 

No za Ankaru YPG je teroristička organizacija zbog veza s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK), zabranjenom u Turskoj jer je godinama vodila pobunu na jugoistoku Turske. 

"Nikada nismo imali nikakvih interesa za sirijski teritorij i suverenitet", rekao je Erdogan. 

Nakon isteka 150 sati, kada se YPG povuče s oružjem, turski i ruski vojnici zajedno će nadzirati zonu u sjevernoj Siriji, 10 kilometara od granice, navodi se dalje u sporazumu.

Ankara i Moskva zajedno će raditi na povratku sirijskih izbjeglica u domovinu iz Turske koja je primila njih više od 3 milijuna otkako je izbio rat u Siriji.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozdravio je dogovoreni sporazum kao put za okončanje krvoprolića u regiji.