Podijeli članak

 

 

 

Imam stariju sestru koja je u svemu bila uzor od ponašanja, preko obrazovanja, roditelji su je uvijek hvalili na sva zvona. Ja sam pomalo drugi tip, puno sam otvorenija, o svemu iskreno izražavam mišljenje, bez dlake sam na jeziku. Godinu na faksu obnavljam, smeta mi što me roditelji svakodnevno uspoređuju sa starijom sestrom. Žele da budem primjer kao ona, što meni stvara samo dodatni pritisak i jako mi ide na živce.

Jelena

Svaki roditelj jednako voli i želi najbolje svakome svome djetetu. Naravno, uvijek i u svemu postoje izuzeci, tako i ovdje, iako su oni tako rijetki da ih gotovo ne treba ni spominjati. Na drugoj strani, svako dijete je drugačije od ostalih, ima svoje specifičnosti i osobine na temelju kojih sva djeca različito vide svijet oko sebe, pa i vlastite roditelje i njihov odnos prema djeci.

U prvome dijelu vi kažete da je vaša sestra u svemu uzorna, a da ste vi drugačiji – da ste otvoreni i da o svemu iskreno izražavate svoje mišljenje, bez dlake na jeziku. Čini se kao da želite reći da vaša sestra nije iskrena. Razmislite dobro o svemu i nemojte griješiti na vlastitoj sestri, pogotovo ako ona ni vama ni drugima ne čini nikakvo zlo. To što ona nije otvorena kao vi ne znači da nije iskrena. Neki ljudi su zatvoreni, neki otvoreni. To je nešto sa čime su i kavi su rođeni. Svatko ima pravo biti onakav kakav jeste i kakav želi biti sve dotle dokle tim svojim osobinama ne čini nikakvo zlo drugima.

Bilo bi dobro da shvatite činjenicu da nitko nije bez mana i bez grijeha. Tako niste ni vi, a ni vaši roditelji. Stoga, njihovu želju da i vi budete dobri i uzorni pokušajte shvatiti kao izraz najbolje namjere vaših roditelja, a ne kao nastojanje da vas iznerviraju.

Psiholog: Marko Romić