Podijeli članak

Dvije najveće političke stranke u Estoniji postigle su danas dogovor o novoj Vladi koju će voditi Kaja Kallas, prva premijerka u povijesti te baltičke zemlje.

Dosadašnja Vlada je pala prošle nedjelje zbog korupcijskog skandala.

Rukovodstva opozicijske Reformske stranke Kaje Kalas (43) i Stranke centra dosadašnjeg premijera Jurija Ratasa glasala su danas za formiranje koalicijske vlade. Prema dogovoru, obje stranke će imati po sedam ministarstava u vladi s 15 članova, računajući premijerku Kalas.

Kaja Kalas je kćerka jednog od osnivača Reformske stranke Sima Kalasa, odvjetnika i bivšeg poslanika Europskog parlamenta.

Reformska i Stranka centra navele su u zajedničkom priopćenju da će formirati vladu koja će nastaviti efikasno rješavati krizu izazvanu pandemijom koronavirusa, zadržati usmjerenost Estonije na budućnost i razviti sve oblasti i regije u zemlji, prenosi Beta.

Predsjednica Estonije Kersti Kaljulaid trebala bi imenovati novu Vladu u sljedećih nekoliko dana.

Poslije nedavnog pada Vlade, Kaljulaid je mandat za sastav nove dodijelila Kaji Kalas jer je njena protržišna Reformska stranka osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima u ožujku 2019. godine, 28,9 posto. Na drugom mjestu je bila Stranka centra s 23,1 posto glasova.

Međutim, Kalas poslije izbora nije uspjela da sastavi vladu, koju su oformile tri stranke na čelu s Strankom centra dosadašnjeg premijera Jurija Ratasa.

Uz Ratasovu Partiju centra, u Vladi su bile i nacionalističko-populistička Estonska konzervativna narodna stranka i konzervativna stranka Otadžbina.

Ratas je podnio ostavku 13. siječnja zbog skandala u kojem se našao visoki funkcioner njegove Stranke centra, osumnjičen da je primio privatnu donaciju za stranku u zamjenu za uslugu u vezi s građevinskim projektom u blizini luke u Tallinnu.

Iako će njegova stranka biti i u novoj Vladi, Ratas, premijer od 2016. godine, neće biti njezin dio.