Podijeli članak

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine obavještava javnost da je prvi put u povijesti BiH uspješno realizirana aktivnost repatrijacije bosanskohercegovačkih državljana iz Republike Italije, a na inicijativu kopredsjedavajuće Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković.

- Uvažavajući svu složenost situacije, kako u našoj zemlji, a posebno u pojedinim dijelovima teritorije Republike Italije, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je veoma pažljivo i strpljivo, bez uplitanja javnosti u ovaj proces, poduzimalo sve potrebne radnje na pripremi, iniciranju i stvaranju pretpostavki za realizaciju ovog zahtjevnog pothvata u cilju zaštite zdravlja i brige države za njene građane, a posebno naše mlade državljane, koji su slijedom okolnosti ostali odvojeni od svojih najbližih članova obitelji. U proteklim danima, ovaj pothvat o kome je javnost obaviještena tek po samoj najavi leta na relaciji Rim - Sarajevo, bio je popraćen značajnim preprekama i potrebom za danonoćnom koordinacijom svih nadležnih službi na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini - priopćeno je iz MVP-a BiH.

Navodi se da je specijalnim charter letom prijevoznika FLYBOSNIA, po prihvatljivoj cijeni koja je bila velikodušno ponuđena u odnosu na trenutne tržišne uvjete, uspješno izvršeno izmještanje 47 bh. državljana, letom u popodnevnim satima na relaciji Rim - Sarajevo.

- Kao što je javnost već informirana, radi se uglavnom o mlađoj populaciji koja se nalazila na sportskim ili edukativnim obavezama u različitim dijelovima Italije, što je dodatno usložnjavalo rad naših vrijednih i požrtvovnih diplomata iz veleposlanstva u Rimu i generalnog veleposlanika u Milanu koji su bili konstantno angažirani i u stalnom kontaktu s našim sugrađanima tijekom posljednjih dana - ističe se u priopćenju.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH želi da se ovom prilikom zahvali svim pojedincima i institucijama koje su dale nesebičan doprinos pri realizaciji, kako se ističe, ovog plemenitog pothvata za dobrobit bh. građana, a posebno Timu za krizne situacije MVP-a BiH, "našim uposlenicima u Italiji, podršci Vijeća ministara BiH na našoj inicijativi, Ministarstvu sigurnosti BiH koje je promptno reagiralo na sve naše upite, te Graničnoj policiji BiH, Međunarodnom aerodromu Sarajevo, kompaniji FLYBOSNIA, kao i svim kriznim stožerima i medicinskom osoblju na svim nivoima vlasti, te medijima koji su pravovremeno izvještavali našu javnost o aktivnostima koje su se provodile na repatrijaciji naših sugrađana koji su se našli u nevolji", priopćeno je iz MVP-a BiH.