Podijeli članak

Tagovi

Na Klinici za gastroenterohepatologiju KCUS prvi put je urađena fino-iglena biopsija promjene u tkivu gušterače pod kontrolom endoskopskog ultrazvuka (EUS - FNB). Ovo je prvi zahvat ovog tipa koji je urađen u Bosni i Hercegovini, a u regiji se radi samo u nekim centrima u Hrvatskoj i Sloveniji.

Prema riječima dr. Vedada Papovića, koji je zajedno s timom anesteziologa i endoskopskih sestara izveo ovaj zahvat, ranije je rađena fino-iglena aspiraciona punkcija (FNA), čime je uziman uzorak namijenjen samo za citološku analizu.

Nabavkom najsavremenijih finih igala, adekvatne opreme i aparata od sada je u primjeni i EUS – FNB, čime je omogućeno uzimanje uzorka koji se šalje na detaljniju patohistološku obradu.

Zahvaljujući primjeni najsavremenije opreme, te stručno educiranom kadru, omogućena je znatno pouzdanija dijagnostika bolesti probavnog sistema. Osobito bolesti gušterače, bilijarnog stabla i jetre (biliopankreatična patologija). Ovom metodom je moguće tačno detektirati vrstu karcinoma i time omogućiti optimalnu terapiju za svakog pacijenta. Pravilna i pravovremena dijagnostika, uz adekvatnu terapiju, ključni su u liječenju - ističe dr. Papović.

Pouzdanija dijagnostika

Dr. Papović dodaje da zahvat u prosjeku traje tridesetak minuta, a prva pacijentica bila je 62-godišnja žena iz Sarajeva.

- Kod ove pacijentice je postojala sumnja na karcinom gušterače s vjerovatnim metastazama u jetri. Trenutno stanje pacijentice i ranije urađena dijagnostika isključuju operativni tretman, tako da će pacijentica biti kandidat za sistemsku onkološku terapiju. U ovom slučaju uzorak dobiven fino-iglenom biopsijom je od presudnog značaja za patohistološku analizu i određivanje adekvatne terapije u daljem liječenju – ističe dr. Papović.

U narednih mjesec na Klinici za gastroenterohepatologiju počet će se raditi i radiofrekventna ablacija kod oboljenja jednjaka (Barettov jednjak).

Riječ je o ablaciji (spaljivanju) izmijenjene sluznice jednjaka, koje se smatra prekancerozom, odnosno stanjem iz kojeg se može razviti karcinom, piše Avaz

Pripreme za uvođenje ovog zahvata u rad su u toku educiran je kadar te je nabavljena potrebna oprema.